ISTRAŽIVAČKI RAD

Global Analitika za novinarski doprinos dobila priznanje od Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini

Tim Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini je 28. septembra 2018. godine u Sarajevu, po prvi put dodijelio nagrade za novinarski doprinos informisanju o Ciljevima održivog razvoja u BiH i njihovoj promociji tokom 2017. godine.

Na konkurs se prijavilo 63 novinarke i novinara iz cijele Bosne i Hercegovine koji su kroz različite medijske formate, objavili 121 rad na teme: promocija inkluzije, nediskriminacije, nenasilja, poštivanje različitosti, očuvanje okoliša i sprečavanje klimatskih promjena. Radovi oslikavaju probleme današnjeg društva, ujedno ukazujući i pozivajući na rješenja u svjetlu Ciljeva održivog razvoja/Agende 2030.

Stručni žiri koji su činili predstavnici medijske zajednice i organizacija/institucija uključenih u implementaciju UN projekata je, zajedno sa predstavnicima UN-a, odabrao najbolje radove iz svih kategorija. Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada žiri je vodio računa, između ostalog, i o sljedećim kriterijima: izbor teme i povezanost sa Ciljevima održivog razvoja, način prezentiranja činjenica i podataka, analitički pristup, spisateljski stil, itd.

Ceremoniju dodjele nagrada otvorila je Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu kojoj su se pridružili Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a i predstavnica UNFPA Doina Bologa.

Izuzetna nam je čast, kao timu Global Analitike, da smo dobili priznanje od strane Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini za novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava i interesa prisilno raseljenih osoba u BiH, povratnika, izbjeglica, migranata, tražitelja azila, te ljudi bez državljanstva, za članak „Djeca izbjeglice su posebno ranjiva grupa,  potrebna im je naša pomoć“.

Nagrađeni rad Global Analitike je nastao kao rezultat višemjesečnog istraživanja o poštivanju dječijih prava i djeci migrantima, sa akcentom na djecu bez pratnje, na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Nakon prezentacije istraživanja Global Analitike na konferenciji u Štokholmu u decembru 2016. godine, koja je organizirana od strane Centralne evropske inicijative (CEI) i Vijeća baltičkih država (CBSS), Global Analitika je dala svoj doprinos na promociji dobre prakse u zaštiti djece bez pratnje i pronalaženje rješenja za djecu, porodice, društva i države.

Kako je istaknuto u završnom dijelu ceremonije dodjele priznanja od strane UN-a, autori pristiglih radova mogu da budu ponosni, jer su svojim istraživačkim radom uticali na promociju prava djeteta, i kvalitetniji i bolji život djece u Bosni i Hercegovini. 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail