ISTRAŽIVAČKI RAD

Prevencija nasilnog ekstremizma u zajednici, kroz bavljenje borilačkim vještinama

UN-ova agencija UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) snažno ohrabruje države članice da uključe civilno društvo, privatni sektor i akademske zajednice u napore za prevenciju i suprotstavljanje terorizmu.

Ujedinjeni narodi i civilno društvo treba više da dijele multidimenzionalna i raznolika iskustva i ponavljaju primjenu iskustava civilnog društva u podsticanju mirnih i inkluzivnih društava širom svijeta.

Bosna i Hercegovina u oblasti prevencije i suprotstavljanju terorizmu ne zaostaje za ostalim modernim državama, te je poduzela i poduzima niz mjera usaglašenim sa strategijama UN-a i EU. Strategija Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020., usvojena je na 14 sjednici Vijeća ministara BiH dana 08.07.2015. godine, te predviđa sljedeća četiri podcilja:

Shodno Strategiji: “Značajni preventivni učinci namjeravaju se postići kroz: saradnju sa građanima i organizacijama civilnog društva, rad policije u zajednici, razvoj specifičnih sigurnosnih programa za ranjive lokalne zajednice, poseban naglasak stavit će se na povećano učešće lokalnih vjerskih lidera, te mladih i žena. Uloga i javnog i privatnog sektora u svim ovim procesima mora biti konkretna i vidljiva na lokalnom nivou”.

Kao vodeća organizacija u nevladinom sektoru u BiH koja se bavi problematikom prevencije i suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu i radikalizmu, Global Analitika kroz svoje istraživačke, informativne, edukativne i druge aktivnosti nastoji dati doprinos ciljevima strategije. Posebno vidimo svoju ulogu kao nevladina organizacija u radu u zajednici, a jedan od načina je i podrška kulturnim, sportskim i drugim projektima na lokalnom nivou. Analizirajući aktuelno stanje u BiH, ali i svijetu, jasno je da se mijenjaju načini radikalizacije, ali i načini nasilnih djelovanja pojedinaca sa ekstremnim stavovima ili pojedinaca koji iz drugih razloga i motiva poduzimaju nasilne akcije. Zadnjih godinu dana vrlo česti su napadi nožem ili drugim hladnim oružjem, posljednji takav napad dogodio se 21.10.2017. godine u Minhenu, kada je napadač povrijedio šest osoba. Prema izjavi policije, osumnjičeni za napad je imao problema sa mentalnim zdravljem, te nema indikacija o terorističkom, političkom ili vjerskom motivu. Za ovakve i slične napade, jedna od mjera na sprječavanju i zaštiti je vježbanje borilačkih vještina. Poznato je da vrhunski majstori mogu da budu osposobljeni da odbrane sebe i druge u ovakvim situacijama, te jedna od mjera za prevenciju terorizma može biti podrška klubovima koji rade sa mladima, posebno u zajednicama podložnim ekstremnim i nasilnim ideologijama. Osim toga, pozitivan učinak bavljenja sportom je važan zbog uticaja na psiho-fizičko stanje pojedinca, a takođe na taj način mladi se sklanjaju sa ulice i troše svoje vrijeme na bavljenje sportom, što ih manje izlaže da budu predmet online ili neke druge vrste radikalizacije. Poznato je koliko su u Bosni i Hercegovini popularni borilački sportovi, a to su sportovi koji ne iziskuju puno troškova za društvo, te je moguće da se urade kvalitetni programi uz saradnju sa sportskim udruženjima, klubovima i lokalnom zajednicom. Značaj bi bio višestruki, te bi zasigurno pomogao i u prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, kao i drugih pošati društva.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail