SIGURNOST

ZLOUPOTREBA DROGE I ALKOHOLA NA GLOBALNOM NIVOU

Konzumiranje droge i alkohola u svijetu, novi podaci UN-a

Najnoviji statistički podaci koje su objavile UN o korištenju alokohola i droge u državama svijeta, pokazali su da najveći broj konzumatora ovih opijata i dalje živi u SAD-u i Evropi. Što je potvrdilo ranija istraživanja da amerikanci vole da se opuste, ali i stanovnici nekih evropskih država.

karta1

Prikaz broja korisnika droge i alkohola u državama Evrope i u SAD-u

Od država Zapadnog Balkana, zanimljivo da su Hrvatska i Crna Gora nešto iznad ostalih država po broju konzumatora droge i alkohola. Bosna i Hercegovina je ispod evropskog prosjeka po broju uživaoca u narkoticima, što je pomalo iznenađujuće obzirom na to da je BiH postkonfliktna država sa svim vrstama duhovnih i materijalnih destrukcija. Takođe je poznato da je Zapadni Balkan jedna od glavnih krijumčarskih ruta, kojima se droga prebacuje u države zapadne Evrope, te je droga zbog toga i lakše dostupna. Iznenađenje je takođe da je od evropskih država prva po broju uživaoca droge i alkohola Estonija, a slijede je Luksemburg, Malta i Island.

karta2

Prikaz broja korisnika kokaina po državama u Evropi i u SAD-u

Kada je u pitanju konzumiranje kokaina, Španija je na prvom mjestu, a SAD na drugom, od evropskih država među 5 u svijetu su još Malta, Island i Holandija.

Neočekivano, po korištenju marihuane, Holandija nije na prvom mjestu po broju konzumatora, već je to Island, dok su ostali 5 država poredane slično kao i kod korištenja kokaina.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
error: Content is protected !!