SIGURNOST

Razmjena informacija o terorizmu u EU dosegla kulminaciju

Evropa se suočava sa najozbiljnijim terorističkim prijetnjama više od 10 godina. Napad na Charlie Hebdo u januaru 2015. godine označio je pomak prema zahtjevnijoj strategiji protiv terorizma i tzv. Islamske države (ISIS), kako bi se zastrašile zapadne zemlje sa sukcesivnim terorističkim napadima širom Evrope. Potencijalni rast povratnika iz zone sukoba zahtijeva pripravnost  svih uključenih sudionika.

Lansiranje ECTC (Evropski centar za borbu protiv terorizma) u januaru 2016. bio je odgovor EU za ovu novu prijetnju. Uspostava Evropskog centra za borbu protiv terorizma, uključujući i Internet jedinice za preporuke (IRU), označavaju nove mogućnosti za suprotstavljanje nenadmašnoj online terorističkoj propagand, što predstavlja prekretnicu za sigurnost EU. Po prvi put u EU postoji konsenzus, u kontekstu protuterorističke politike, o potrebi temelja za saradnju na razini Evropske unije za podršku nacionalnim protuterorističkim naporima.

Razmjena informacija u borbi protiv terorizma, preko evropskih zemalja, kao i kroz  Europol,  je dosegla  kulminaciju do kraja 2016. Na primjer, Europol je pohranio 10 puta više informacija o “ličnim subjektima” u svojoj bazi podataka , u odnosu na januar 2015. godine, kada se desio napad na Charlie Hebdo.

Funkcija ECTC-a, kao središta za razmjenu informacija, je sprovođenje analize i koordinacija operativne podrške koje koriste države članice Evropske unije i relevantne treće osobe, što ukazuje na značajan porast povjerenja i svijesti preko nacionalnih protuterorističkih vlasti o Europolovim uslugama podrške.

Europol je podržao 127 protuterorističkih operacija u 2016, uključujući i posljednji napad u Berlinu. Sa 86 istraživanja to je porast od gotovo 50 posto u odnosu na 2015. Nakon napada u novembru 2015., Europolov najopsežniji angažman je kroz Opertivnu grupu Bratstvo (Task Force Fraternité), gdje su se informacije visoke vrijednosti  dijelile putem Europola (npr. novi ciljeve, saradnici, telefonski podaci). Ukupna količina informacija dostupnih  na razini Europola je sljedeća: 19 TB ukupne podatke, 2500 SIENA razmijenjenih poruka, 1247 tragova od Programa za praćenje terorističkih financija (TFTP-Terrorist Finance Tracking Programme), 2274 drugih poruka o njihovim finansijama, i 60 zahtjeva za snimke o imenima putnika (PNR – Passenger Name Record).

Ukupno je dostavljeno 80 analiziranih operativih izvješća  i obavještajnih paketa (ne računajući izvještaje koji se preklapaju), kao i 32 paketa o izvještajima putem  društvenih medija. To je generisalo nove tragove koji su inicirali mnoge istrage, nakon nacionalnih mjera za provedbu zakona, i identifikaciju novih ciljeva.

U isto vrijeme ECTC je bio uključen u projekat od strane gostujućih službenika u Grčkoj i Italiji za pružanje sekundarne sigurnosne provjere na vanjskim granicama EU-a.  Također ECTC je podržao i EU internet forum, koji je pod vodstvom Europske komisije, što je rezultiralo do obaveze online pružatelja usluga da doprinesu smanjenju terorističke propagande na internetu. ECTC je dodatno uključen u razne inicijative za poboljšanje saradnje, osobito u području Zapadnog Balkana i Bliskog istoka i sjeverno-afričkim regijama.

Direktor Europola, Rob Wainwright, je izjavio: “Otvaranje

Rob Wainwright
Rob Wainwright

Europolovog ECTC-a  je bila prekretnica u borbi protiv terorizma. Nakon godinu dana, možemo vidjeti da se službe ECTC koriste od strane država članica Evropske unije, a mi prepoznajemo značajno povećanje razmjene informacija. Ipak napadi koji su se desili u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali su da se razmjena informacija i saradnja trebaju povećati još više. Zajedno sa svojim partnerima, Europol je već poduzeo mjere za poboljšanje operativne saradnje, a također i sprječavanje radikalizacije.”

Povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopoulos je rekao da je predstavljanje Evropskog centra za borbu protiv terorizma prije godinu dana iznjedrilo promjene u političkoj i operativnoj saradnji EU u borbi protiv terorizma.

“Drago mi je da postoji više povjerenja, više razmjene i saradnje između država članica. Evropski centar za borbu protiv terorizma je pokazao svoju dodatnu vrijednost u konkretnom podupiranju naših država članica koje su pretrpjele terorističke napade protekle godine. To će i dalje biti epicentar naše borbe protiv terorizma zajedno u saradnji sa Evropom. Zbog toga ćemo ojačati svoje kapacitete još više i jednako računati na države članice da sarađuju s Centrom.”

Povjerenik za Security Union, Julian King je izjavio: “Godinu dana nakon osnivanja Europolovog ECTC-a  napravljene su  značajne razlike u saradnji povodom protuterorizma u cijeloj Evropi, pomažući i podupirajući napore zajedno sa nacionalnom policijom.  Još uvijek ima mnogo toga za uraditi, uključujući i poboljšanje razmjene informacija, uzimajući najbolje od postojećih baza podataka te popunjavanja praznina. To će biti glavni prioritet za borbu protiv terorizma u 2017. godini.“

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail