NASILNI EKSTREMIZAM I RADIKALIZAM

Preko 80 posto mladih ne percipira ekstremizam kao negativnu pojavu

Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva je na konferenciji u hotelu Holiday za predstavnike relevantnih institucija, nevladinog sektora, kao i medija predstavio rezultate projekta pod nazivom NO EXTREMISM, koji je realizovan širom Bosne i Hercegovine uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Moderator skupa Senad Pećanin istakao je da u BiH svjedočimo brojnim vrstama ekstremizma, od političkog, preko nacionalnog, medijskog, vjerskog, obrazovnog, pa sve do akademskog.

– Poseban značaj ovog projekta jeste u tome što je okrenut mladima, koji su najranjivija kategorija našeg društva po pitanju ekstremizma, kako zbog indoktrinacije kojoj su izloženi, tako i zbog činjenice da posljedice ekstremizma najviše trpe upravo oni. To nažalost svjedoče i podaci i činjenice o broju mladih koji svoju budućnost i iz ovih razloga ne vide u BiH – poručio je Pećanin.

Na konferenciji, kao završnoj aktivnosti navedenog projekta, predstavljeni su i rezultati istraživanja o podložnosti mladih uticajima ekstremnih ideologija.

Rezultati istraživanja su još jednom naglasili značaj nevladinog sektora, sveobuhvatnog i adekvatnog pristupa u preventivnom pristupu u suprostavljanju ekstremizmu i radikalizaciji. Voditelj istraživanja i ekspert za sigurnosna pitanja, dr. Safet Mušić, je prilikom svog izlaganja naglasio da je prema rezultatima istraživanja zabrinjavajuće da 80 posto ispitanika uopšte ne razumije pojam ekstremizma, niti percipira ekstremizam kao negativnu pojavu, niti pojavu koja može ugroziti sigurnost građana. Osim toga, što mladi nisu svjesni opasnosti koje nosi ekstremizam i radikalizacija, rezultati istraživanja su pokazali kako mladi uopće nemaju informacija o već postojećim preventivnim programima.

Takođe su učesnici istraživanja naglasili da aktivnosti koje se sprovode u njihovim zajednicama, nisu prilagođene njihovom uzrastu, ali i da govor mržnje može biti novi faktor radikalizacije, što je novouspostavljena teorija koja je specifična za Bosnu i Hercegovinu.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 356 mladih osoba, uzrasta od 18 do 25 godina, sprovedeno je u 16 opština i lokalnih zajednica, sa akcentom na lokacijama na kojima su već zabilježena ekstremistička ponašanja.

Učesnici konferencije su prilikom usvajanja zaključaka, naglasili važnost učešća kompetentnih stručnja u ovu problematiku u radu sa mladima, ali i razvoj adekvatnog i planskog rada u zajednicama širom Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja otpornosti mladih na prihvatanje ekstremnih ideologija.

Osim rezultata istraživanja, Goran Bubalo kao koordinator Mreže za izgradnju mira uručio je nagrade pobjednicima literarnog i likovnog takmičenja, u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Pobjednici likovnog takmičenja za učenike osnovnih škola pod nazivom “Nacrtaj svog superheroja” su Bolnica u školi (područno odjeljenje OŠ “Vrhbosna” Sarajevo), Zijad Avdičević (OŠ Teočak) i Ranija Čampara (OŠ “Skender Kulenović” Sarajevo). Dok su učenici srednjih škola za literarno takmičenje pod nazivom “Snaga riječi za mir”, Amar Kodro iz Mostara, Dženita Ibišević iz Srebrenice i Ema Brljak iz Žepča.

Škola u bolnici, koja egzistira već 15 godina u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, organizovala je posjetu delegaciji Ambasade SAD-a i predstavnicima Global Analitike, kako bi se uručila nagrada i razgovaralo o važnosti edukativnih aktivnosti o nenasilju i ekstremizmu usmjerenih ka djeci i u školi u bolnici.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail