SIGURNOST

Američka ambasada podržala projekat NE EKSTREMIZMU

Bljesak.info

Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država realizira projekat pod nazivom NO EXTREMISM. U okviru projektnih aktivnosti održava se ljetni kamp pod nazivom “United Against Extremism” (Ujedinjeni protiv ekstremizma) u periodu od 27. do 31. avgusta u Egipatskom selu u Mostaru.

Ljetni kamp “Ujedinjeni protiv ekstremizma” je započeo sa press konferencijom koja je održana 27. avgusta u 12.00 sati u Egipatskom selu u Mostaru, gdje su se okupili sportisti i sportiskinje da zajedno sa djecom i mladima pošalju jedinstvenu poruku NE EKSTREMIZMU.

Ovaj kamp je jedan od najmasovnijih kampova za mlade u Bosni i Hercegovini ove godine, a posebna vrijednost ovog kampa je da su uključena djeca i mladi sa i bez invaliditeta iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj je da  zajedno provedu pet dana sa poznatim sportistima i sportistkinjama igrajući fudbal, košarku i trenirajući karate. Osim sportskog dijela kampa, djeca će imati priliku provoditi vrijeme u radionicama, gdje će učiti o sportskim vrijednostima, prijateljstvu, zdravoj ishrani, inkluziji, mentalnom zdravlju, toleranciji, miru i važnosti poštivanja drugačijeg.

Ono što čini ovaj projekat jedinstvenim, jeste činjenica da je ovo prvi primjer u regionu gdje je uvezan doprinos prevenciji ekstremizma i pojava povezanih sa nasiljem kroz sport. Dodatna vrijednost preventivnih aktivnosti ovog projekta jeste upravo to što će djeca i mladi imati priliku da uče od svojih idola – poznatih sportista i sportistkinja koji svojim ličnim primjerima promovišu pozitivne vrijednosti, a prošli su trnovit put do zvijezda. Global Analitika je posebno ponosna na činjenicu da će kroz ovaj kamp ugostiti veći broj djece i mladih sa invaliditetom, ali i sportista i sportiskinja sa invaliditetom, koji svojim primjerom pokazuju hrabrost i značaj sporta.

Do sada, naš projekat su podržali mnogobrojni sportisti i sportistkinje poput Milice Deure, Marice Gajić, Džanana Muse, Mesuda Pezera, Amela Mekića, Elvira Šendre,Denisa Agovića, Mustafe Mujče Mehića, Ilme Kazazić, Adema Redžovića, Nijaza Memića, Abedina Mujezinovića, kao i mnogi drugi. Mnogi od njih  će se  pridružiti djeci i mladima na ovom ljetnom kampu i zajedno se družiti i raditi.

#NOEXTREMISM @SayYEStoSPORTS #SayNOtoEXTREMISM

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail