KOMENTARI

Zavirite u svijet iz udobnosti vašeg doma

Piše: Mustafa Mehić

Skoro svi na policama odavno imamo mnoštvo knjiga koje skupljaju prašinu, a zbog nedostatka vremena nismo stigli da ih pročitamo. Članovi porodice, prijatelji, poznanici su nam poklonili knjige, koje smo odložili na policu uz pomisao da ćemo ih čim prije pročitati. Zbog dinamike života i velikog broja obaveza, spletom okolnosti nismo imali vremena za čitanje, ali sada definitivno više nema izgovora.

Vrijeme je da zavirimo na svoje police, sa knjiga skinemo prašinu i sate provedemo kvalitetno i uronimo u svijet knjiga i mašte. Pored filmova, televizije, društvenih mreža – vrijeme je da pažnju pridamo neprikosnovenom prozoru u svijet.

U nastavku topla preporuka nekoliko briljantnih romana, koji su na mene ostavili sjajan utisak. Mnogi od vas sigurno imate djela koja želite  pročitati, međutim možete početi i sa ovim književnim djelima.

“Kad sam bio hodža”

Prvi roman bosanskohercegovačkog pisca Damira Ovčine, najkraće rečeno ostavlja bez teksta. Naravno, ovaj roman vrijedi pročitati, preporučiti drugima i uživati u čitanju. “Kad sam bio hodža” najmanje što zaslužuje od nas je da ga pročitamo sa velikom pažnjom i da mu se nakon nekog vremena ponovno vratimo. Uzbudljivi, često strašni, ali ponekad i lijepi doživljaji glavnog lika romana pričaju jednu potresnu i jedinstvenu priču, čijim se utiscima dugo ne može oduprijeti. Koju ulogu u životu Hodže imaju druge osobe iz romana, zašto je dobio nadimak Hodža, kako je izgledao život Hodže i drugih građana na okupiranoj Grbavici tokom rata u Bosni i Hercegovini i okupaciji Sarajeva? Ako već niste, toplo preporučujem da pročitate roman “Kad sam bio hodža” i sami odgovorite na mnoštvo pitanja. Inače, autor ovog briljantnog romana, Damir Ovčina je bio i direktor škole, Centra za slijepu i slabovidnu djecu Sarajevo, koju sam ja završio, pa zbog toga sam romanom dodatno oduševljen i za mene će uvijek imati posebnu vrijednost.

“Deca zla”

Roman, Miodraga Miše Majića, sudije Apelacionog suda u Beogradu, zasigurno je štivo koje morate pročitati. Pravni triler, čitaocu će zbog svoje jedinstvenosti pažnju konstantno držati, od prvog do zadnjeg slova. Specifični advokat Bobić, kao i mnogo drugih aktera priče, opravdali su činjenicu da je roman “Deca zla” jedno od najboljih djela u zadnjih nekoliko godina, napisano jezikom sa naših prostora. Radnja romana je savršeno uzbudljiva, nepredvidiva, a čitalac je može sa lakoćom pratiti.

Većinu romana, pravnih trilera, poznatog američkog pisca Johna Grishama, Hollywood je ekranizirao, a veliki broj tih filmova je dobio najprestižnije nagrade na najznačajnim festivalima. Ostaje da vidimo hoće li neko pokazati interes za ekranizaciju Mišinog romana, a nesporno je da “Deca zla” svakako to i zaslužuju.

Iako sam tri puta pročitao ovaj roman i svaki put nanovo oduševio,  vjerujem da ćete i vi, nakon što pročitate, doživjeti isto oduševljenje.

“Dolina lavova”

Roman “Dolina lavova”, britanskog pisca Kena Folletta je knjiga kojoj se vratim svakih nekoliko mjeseci. Follett je mnogo puta pokazao da je jedan od najboljih pisaca koji vas tjera da čitate knjige ‘u dahu’. Kao izuzetan pisac ima moć da spoji sve elemente u jednom romanu od ljubavi do rata, avanture i akcije. Pored toga što piše akcione i triler romane, Ken Follett je objavio i nekoliko historijskih romana, a njegova djela su prevedene na više desetina jezika i prodati u nekoliko miliona primjeraka. Pročitao sam skoro sve njegove romane, svi su veoma dobri, ali ni jedan me nije oduševio kao “Dolina lavova”. Ako želite osjetiti čar života tajnog agenta CIA-e i borbe za ljubav i pravdu, već od sutra počnite čitati ovaj roman.

Nije važno hoćete li pročitati romane koje sam vam ukratko opisao ili ćete čitati neke druge, po nečijoj drugoj preporuci ili po vlastitom navođenju, najvažnije je da vrijeme u toku pandemije iskoristite kvalitetno. Mnogo možemo naučiti čitajući, obogatiti svoj rječnik i prenijeti važnost čitanja i na svoje prijatelje i djecu. Moja preporuka je da iskoristite vrijeme, priliku, mogućnosti i pročitate mnoštvo knjiga, iz kojih ćemo na kraju krajeva izvući poruke o važnosti poštivanja ljudskih prava, suočavanja sa prošlošću, međusobnog poštovanja i tolerancije, kao i kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail