LJUDSKA PRAVA

Solidarnost kao univerzalna ljudska vrijednost

U Milenijskoj deklaraciji, koju su 2000. godine donijeli Ujedinjeni narodi, solidarnost je prepoznata kao jedno od temeljnih i univerzalnih vrijednosti na kojoj bi se trebali temeljiti odnosi među narodima u 21. vijeku. Međunarodni dan ljudske solidarnosti ustanovile su Ujedinjeni narodi i to 2006. godine. Ovu inicijativu pokrenuo je bivši poljski predsjednik i utemeljivač fonda solidarnosti Lech Walesa. Ova inicijativa je pokrenuta kao mogućnost za uspješno suočavanje sa izazovima moderne današnjice kao što su siromaštvo, glad, epidemije, te uticanje na neravnopravnu raspodjelu resursa, sprječavanje terorizma i nasilja.

Cilj obilježavanja ovog dana je isticanje solidarnosti posebno u smanjivanju siromaštva.  Ovaj dan treba služiti kao podsjetnik ljudima da pomažu jedni druge i da razviju osjećaj zajedništva među ljudima.

Solidarnost je u međunarodnim deklaracijama uvijek navedena kao jedan od najvažnijih pojmova. Danas, kad sve više raste ekonomska i socijalna nejednakost, u vremenu kada je trka za osvajanjem resursa brža nego ikad prije, dok se svijet globalizira, potrebno je istaći princip solidarnosti. Obilježavanjem ovog dana promovira se kultura solidarnosti i dijeljenja vrijednosti. Kroz postajanje inicijativa kao što je Fond za svjetsku solidarnost koncept solidarnosti je ključan kao faktor za suzbijanje siromaštva.

Ipak, siromaštvo nije jedini problem na kojeg treba skrenuti pažnju. Lecha Walesa, bivši poljski predsjednik, rekao je da je „solidarnost jedina logična mogućnost za uspješno suočavanje s današnjim izazovima, kao što su glad, epidemije, nerazmjerna raspodjela izvora i terorizam.“ Marina Ponti, nekadašnja koordinatorica Ujedinjenih naroda za Milenijske razvojne ciljeve, naglasila je da će se ti ciljevi, koje je 2000. godine potpisalo 189 šefova država, moći postići samo ako svako ispuni svoj dio obaveza. Ona je istaknula i međusobnu povezanost tih ciljeva, kazavši kako se ne može govoriti o siromaštvu, a da se ne govori o jednakosti između muškarca i žene, niti se može govoriti o iskorjenjivanju bolesti, a da se ne istakne važnost pitke vode i čistog okoliša. Stoga sve te ciljeve treba postići zajedno. Ove je godine generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun pozvao sve zemlje u svijetu da pokažu solidarnost i prihvate sirijske izbjeglice, a Papa Franjo pozvao je na „globalizaciju solidarnosti“.

I u ovom danu možemo slaviti naše jedinstvo u raznolikostima, ali isto tako iskoristiti priliku da podignemo javnu svijest o važnosti solidarnosti. Iskoristimo Dan solidarnosti, kao i svaki drugi da nam posluži kao izvrsna prilika da se uključimo u akcije i doprinesemo razvoju solidarnosti među nama.

Suosjećanje i solidarnost sastavne su formule za opstanak ljudskog društva –

prakticirajte ih!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail