SIGURNOST

Rezultati istraživanja: Djeca nisu dovoljno zaštićena od otrovnih igračaka

Mnoge igračke sadrže sintetičke tvari za koje se zna da su opasne za zdravlje djece. One uključuju omekšivače koji se koriste u plastičnim igračkama, što može narušiti hormonski sistem, formaldehid koji se koristi u lijepljenim drvenim slagalicama, koji mogu uzrokovati rak ili supstance za usporavanje plamena koji se koriste u plišanim igračkama, što može negativno uticati na razvoj djeteta. Neovisni testovi potvrđuju da se skoro sve ove opasne hemikalije mogu zamijeniti sigurnijim alternativama.

Dječije igračke od reciklirane plastike sadrže otrovne organske materije za zaštitu od oksidacije OctaBDE, DecaBDE i HBCD. Ovo je pronađeno u novootvorenom istraživanju Međunarodne mreže za eliminaciju POPs (IPEN) u proizvode iz 26 različitih zemalja, uključujući i zemlje Evropske Unije.

  • Sastav igračaka štetan za razvoj djeteta

Visoke koncentracije toksičnih hemikalija pronađene su, između ostalog, u rubikon kockama, gdje je od ukupnog broja testiranih kocki, 90 posto sadržavalo OctaBDE i / ili DecaBDE. Ove otrovne hemikalije završavaju u igračkama kada se u procesu reciklaže koriste kućišta elektronske opreme.

Hemikalije su opasne za zdravlje ljudi, a posebno za djecu, jer mogu naštetiti nervnom sistemu, ljudskom hormonskom i reproduktivnom sistemu, te stvoriti štetne učinke na razvoj djetetova mozga. U EU je zabranjena upotreba otrovnih sredstava za gašenje plamena. Međutim, recikliranje plastike često se odvija u afričkim ili azijskim zemljama, gdje su pravila o tim hemikalijama manje strogi, te stoga te hemikalije završavaju u igračkama.

Djeca su mnogo osjetljivija od odraslih na posljedice izlaganja otrovnim hemikalijama zbog njihove veće površine kože u odnosu na njihovu težinu, veći volumen dišnog sistema i veću brzinu metabolizma, te tako apsorbiraju više toksičnih tvari od odraslih. Njihovi imuni i nervni sistemi još se razvijaju i njihovi detoksikacijski sistemi nisu potpuno funkcionalni. Osim toga, koža bebe je znatno mlađa od one kod odraslih, a koža još nije razvijena dovoljno da djeluje kao prepreka. Djeca su izložena mnoštvu opasnih hemikalija iz različitih izvora, ne samo od proizvoda za njegu kože i igračaka, već i od svakodnevnih proizvoda poput odjeće, hrane ili namještaja.

Kineska organizacija potrošača upozoravala je roditelje da ne dopuštaju da djeca stavljaju igračke u usta, nakon što su mnogi otkrili da sadrže toksični agens koji može prouzročiti oštećenje jetre ili bubrega. Ovaj zadivljujuć savjet upućen je nakon što je Vijeće za korisnike pronašlo agense ftalate u koncentracijama do 300 puta više od onoga što su standardi u SAD-u ili Evropskoj Uniju, u više od polovice igračaka koje su testirane. Pronađene hemikalije se koriste za izradu plastičnih, fleksibilnijih i izdržljivijih igračaka, koje su zabranjene od strane SAD-a i EU u koncentracijama iznad 0,1% u dječijim igračkama i posteljama. Od testiranih kineskih igračaka, većina sadržanih ftalata imala je koncentracije od 28 do 38 posto.

  • Stanje u BiH

U Bosni i Hercegovini se često u medijskim natpisima može pročitati o povlačenju većih količina igračaka nakon što su testiranja pokazala da sadrže za zdravlje opasne materije. Npr. sredinom 2015. godine sa polica je povučeno oko 7.000 proizvoda koji predstavljaju opasnost za zdravlje i sigurnost. Trend se nastavio i u 2016. godini kada je ponovo sa tržišta povučeno niz različitih predmeta, od kojih veliki procenat predstavljaju igračke.  Ovdje se može uočiti potreba da se Agenciji za nadzor tržišta koja je trenutno jedina ovlaštena da prati proizvode koji su u prodaji, ovlasti prošire na mogućnost i obavezu provjere proizvoda koji još nisu pušteni u promet. Razlog tome leži u činjenici da se kršenja propisa pri uvozu dešavaju stalno, a odgovor na njih može da nastupi kasno, jer se proizvodi već nađu na policama i u rukama naše djece. Što važi i za nedavni slučaj u kome je testiranjem utvrđeno prisutnost opasnih materija u sedam vrsta igračaka.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail