SIGURNOST

Global Analitika zajedno sa Ambasadorima i Ambasadoricama sporta poručuju NE EKSTREMIZMU

Centar za društveno istraživanje Global Analitika kao vodeća organizacija u Bosni i Hercegovini za multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja i nasilnog ekstremizma danas obilježava Međunarodni dan mladih – 12 avgust. Nadalje, ovaj datum za Global Analitiku predstavlja poseban datum, jer tada žele iskazati zahvalnost svim mladim ljudima koji  doprinose našem društvu i ulažu napore kako bi ga učinili kvalitetnijim za zajednički život. Svake godine obilježavamo taj datum kroz okupljanje mladih, a ove godine smo ga obilježili danas – 13. avgusta, organizacijom press konferencije u hotelu Ruža u Sarajevu, uz podršku naših Ambasadora i Ambasadorica sporta.

Naime, Global Analitika uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država realizira projekat pod nazivom NO EXTREMISM. Glavni cilj ovog projekta jeste da djeca i mladi uče od svojih idola – poznatih sportista i kulturnih umjetnika koji svojim ličnim primjerima promovišu pozitivne vrijednosti.

Sport je društvena aktivnost koja spaja ljude širom Bosne i Hercegovine kroz multietničke klubove, zajednička takmičenja i društvena okupljanja. Sportski događaji imaju snagu da grade mostove između individua i zajednica, te da slamaju društvene barijere.

Angažovanjem istaknutih sportista i sportašica pronalazimo nove moduse borbe protiv ekstremizma i nasilja u društvu, te na taj način podstičemo društvenu inkluziju i koheziju. Ovim projektom promovišemo Ambasadore i Ambasadorice sporta iz cijele Bosne i Hercegovine, te posebno nagalašavamo važnost učešća paraolimpijaca i sportista i sportisktinja sa invaliditetom.

Ambasadori i Ambasadorice sporta će provoditi vrijeme sa djecom i omladinom kroz sportske aktivnosti u periodu od 27. do 31. avgusta u Mostaru. Ovaj sportski kamp će okupiti preko stotinu djece iz cijele Bosne i Hercegovine koja će imati priliku prisustvovati različitim radionicama o sportu i njegovoj važnosti, te načinima suprostavljanja nasilju i ekstremizmu. Kamp će, dakle, imati zabavni i edukativni karakter, a s obzirom da je veliki broj zainteresovanih, ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta. Bitno je istaknuti da su troškovi učešća svih učesnika obezbijeđeni (hrana, organiziran prevoz i smještaj u Egipatskom selu u Mostaru).

Naš projekat  podržali su istaknuti sportaši i sportašice:  Džanan Musa, Marica Gajić, Mesud Pezer, Zvjezdan Misimović, Amel Mekić, Azra Dedić, Lorens Listo, Dino Bajrić, Milica Deura,  Denis Agović,  Adem Redžović, Nijaz Memić, Nadir Hajro, Milan Mihajlov, Mustafa Mujče Mehić, Ilma Kazazić i Abedin Mujezinović. Ovim putem naši Ambasadori i Ambasadorice poručuju NE EKSTREMIZMU –  DA SPORTU!

Svakim danom nova lica se pridružuju projektu i daju mu još veću snagu i važnost.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail