VLADAVINA PRAVA

Amnesty International: Karadžiću utvrđena odgovornost za najteže zločine nakon Drugog svjetskog rata

Amnesty International (AI) smatra da osuđujuća presuda koju je izrekao sud UN-a u Haagu protiv bivšeg čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića za genocid i druge zločine prema međunarodnom pravu označava veliki korak prema pravdi za žrtve ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini.

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je Karadžića krivim po jednoj točki za genocid, po pet točaka za zločine protiv čovječnosti i četiri tačaka za ratne zločine zbog svoje uloge u oružanim sukobima, kako za njegovu individualnu odgovornost i kao dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Osuđen je na 40 godina zatvora. Njegovi odvjetnici su rekli da će se žaliti.

“Ova presuda potvrđuje da je Radovanu Karadžiću utvrđena zapovjedna odgovornost za najteže zločine prema međunarodnom pravu koji su provedeni na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je John Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

Sud je, navodi AI, osudio Karadžića za genocid u vezi s pokoljem u Srebrenici, gdje je ubijeno više od 7.000 bosanskih muškaraca i dječaka. Također, proglasio ga je odgovornim za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući mučenja, silovanja i ubijanja u pritvoru hiljada osoba, počinjenih s namjerom da se sistematski uklanja populacija bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata na područjima pod kontrolom bosanskih Srba.

Sud je utvrdio da je njegova uloga u opsadi Sarajeva bila, kaže AI, uz njegovu pomoć i da se bez njegove podrške ne bi dogodila. Smatra se, navodi AI, da je cjelokupno stanovništvo Sarajeva terorizirano i živjelo u krajnjem strahu i izloženo neselektivnim napadima između 1992. i 1995. godine.

Oslobođen je po jednoj tački za genocid u odnosu na zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima u sedam općina tokom 1992.godine.

(*Klix.ba)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail