LJUDSKA PRAVA

Poruka generalnog sekretara UN-a povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Svijet danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju ovog dana. Danas, odajemo počast žrtvama holokausta, što je neuporedivo jedna od najvećih tragedija u ljudskoj historiji.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Auschwitz. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Svijet ima obavezu da se sjeća da je holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod, kao i mnogi drugi.

Bila bi to opasna greška razmišljati o holokaustu jednostavno kao rezultat ludila grupe nacističkih kriminalaca. Naprotiv, holokaust je bio kulminacija milenijuma mržnje, žrtvenog jarca i diskriminacije usmjerene ka Jevrejima, ono što danas nazivamo antisemitizam.

“Tragično, i za razliku od naše odlučnosti, antisemitizam i dalje napreduje i raste. Mi se također vide duboko uznemirujući porast ekstremizma, ksenofobije, rasizma i anti-muslimanske mržnje. Iracionalnost i netolerancije su se vratili. To je u potpunoj suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima sadržanih u Deklaraciji UN Povelje i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Mi nikada ne može ostati tihi ili ravnodušni kada ljudska bića pate. Moramo uvijek braniti ugrožene i krvnike izložiti pravdi. I kao što tema ovogodišnjeg održavanja komemoracije naglašava, bolja budućnost ovisi o obrazovanju. Nakon strahote 20. stoljeća, ne bi trebalo biti mjesta za netolerancije u 21. stoljeću. Ja vam garantujem da kao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, biću u prvim redovima borbe protiv antisemitizma i svih drugih oblika mržnje.

Gradimo budućnost dostojanstva i jednakosti za sve – i na taj način odajmo počast žrtvama holokausta, za koje nikada nećemo dozvoliti da se zaborave.” – poručio je generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail