LJUDSKA PRAVA

“Dokle god policija ne bude radila svoj posao, osobe s invaliditetom nemaju gdje parkirati svoje auto!”

Piše: Vildana Majušević 

Saobraćajna gužva i vozači koji pokušavaju parkirati svoja vozila su svakodnevnica u gradovima Bosne i Hercegovine kao   i u glavnom gradu Sarajevu. Uzrok problema koji već godinama opterećuje bosanskohercegovačku prijestolnicu je hronični nedostatak parking mjesta. Na otprilike 200 automobila u gradu dolazi tek jedno parking mjesto, tvrde stručnjaci.
U parking mjesto je pretvoren gotovo svaki dio asfalta, trotoara i pješačkih zona u čitavom gradu, a zelenih površina sve manje. U nedostatku prostora za parkiranje, vozači automobile ostavljaju ne vodeći računa ni o drugim vozilima kao ni o pješacima. 

Međutim, tu se još  javlja još jedan veći problem – parking mjesta za  osobe s invaliditetom kao  i nepropisno parkiranje nesavjesnih vozača  na predviđena  mjesta za osobe s invaliditetom. To su posebno obilježena mjesta  za vozila sa vidno postavljenom jedinstvenom parking naljepnicom za tu vrstu parking mjesta, a koju izdaje nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pravilnik o obilježavanju vozila kojim upravlja lice s invaliditetom ili kojim se prevozi lice s invaliditetom stupio je na snagu  još 2015. godine.

Navedenim pravilnikom na nivou Bosne i Hercegovine reguliran je način i postupak obilježavanja vozila kojim upravlja lice s invaliditetom ili kojim se prevozi lice s invaliditetom, uvjeti dobivanja znaka kojim se obilježavaju ova vozila, odnosno znak pristupačnosti, njegov izgled, način postavljanja i korištenja, period važenja, vođenje evidencija izdatih znakova pristupačnosti, te način obilježavanja parkirališnog mjesta za ova vozila”.

Problem parking mjesta za osobe s invaliditetom u Sarajevu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, ima oko stotinu parking mjesta rezervisanih za osobe s invaliditetom uz odgovarajuću horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju. Na parkinzima koje su pod nadležošću KJKP Rad navodi se da je  kapacitet parking-mjesta u I i II zoni iznosi 2.111 mjesta, od čega su 72 mjesta predviđena za  osobe sa invaliditetom.

Osobe s invaliditetom imaju problem sa nesavjesnim vozačima koji nepropisno parkiraju automobile na trotoare ili zauzimaju parking mjesta predviđena za njih, što predstavlja sve veći problem u kretanju ove kategorije stanovništva. “Najveći problem u kretanju  osoba s invaliditetom predstavljaju vozila koja su ostavljena na parking mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom ispred institucija i tržnih centara. Upravo je najteža situacija ispred tržnih centara gdje imaju obilježena parking mjesta za lica s invaliditetom, ali su ona zauzeta od strane nesavjesnih vozača.Nesavjesni vozači često  parkiraju vozila koja su obilježena sa nevažećim naljepnicama ili raznim akreditacijama, te ova grupa građana veoma često nema mjesta na tim parkinzima.

Ovako često uzurpiranje navedenih parking mjesta dovodi do diskriminacije osoba s invaliditetom od strane drugih osoba, ali nesavjesnih vozača. No, važno je naglasiti, da prema mišljenju osoba s invaliditetom, ni policija ne čini mnogo na rješavanju problema nepropisnog parkiranja na parking mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Na ovaj problem često je upozoravao i Nijaz Memić, aktivista i borac za ljudska prava osoba s invaliditetom, koji potvrđuje da je parking osoba sa invaliditetom veliki i dugogodišnji problem.  “Upravo u ovom trenutku pripremam inicijativu koja će ići u smjeru rješavanja ovog problema. Problem parkinga za osobe sa invaliditetom nije nastao kao posljedica loše definisanog korisničkog prava nego kao užasno loše definisanih instrumenata koji trebaju da zaštite ovo pravo. U prilog lošoj situaciji u ovoj oblasti ide i izuzetno niska svijest građana koji uzurpiraju ova mjesta bez ikakvih emocija i senzibilnosti prema onima kojima su ta mjesta namjenjena. Ovdje želim napomenuti izuzetno razumijevanje ljudi iz gradske uprave grada Sarajeva, prije svega gospodina Harisa Bašića, ali i ministra MUP-a, Admira Katice, koji žele pomoći kako bi svi zajedno riješili ovo pitanje.”

Nije bolja situacija ni u drugim gradova Bosne i Hercegovine

I u drugim gradovima Bosne i Hercegovine slična je situacija često sve više vozača nezakonito koristi parking mjesta obilježena za lica sa invaliditetom, dok jedan broj njih koristi nevažeće ili falsifikovane oznake, zbog tih nesavjesnih vozača osobe sa invaliditetom često imaju problem i moraju da plaćaju parking.

Na jednom hercegovačkom portalu objavljen je članak i slike koje su uslikali građani u gradovima Mostaru, Širokom Brijegu i Međugorju gdje pojedinim nesavjesnim  vozačima ništa ne znači što su drugima zatvorili ulaz, ili okupirali dva parking mjesta, predviđena za osobe s invaliditetom.

Udruga ”Susret” iz Čitluka objavila je 2018. godine na svojoj Facebook stranici fotografiju policijskog automobila MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije parkiranog na mjestu predviđenom za parking osoba s invaliditetom. Također, zabilježen je i slučaj u Cazinu 2018. Godine, gdje je vozilo Federalne uprave za inspekcijske poslove bilo parkirano na mjestu za osobe sa invaliditetom. Nesavjesnih vozača ima svugdje, ali postoje i sankcije za takve postupke.

Potrebno je da pripadnici ministarstva unutrašanjih poslova u redovnim poslovima na terenu obilaze ova parking mjesta, te sankcionišu parkirana vozila bez adekvatne, validne naljepnice koju izdaje MUP-ov odjel za registraciju vozila, a na osnovu Pravilnika o načinu obilježavanja vozila kojim upravlja osoba s oštećenim ekstremitetima.

Osoba s invaliditetom sa prebivalištem u Mostaru, obratila nam se da ispriča vrlo neugodnu situaciju koju je doživjela u Sarajevu. Naime, iako ima uredno obilježeno auto sa naljepnicom i parkirala je na parking mjestu predviđenu za osobe s invaliditetom, dobila je kaznu na ime nepropisnog parkiranja. “Obratila sam se policajcu koju mi je užurbano pisao kaznu, zašto to radi, na što sam dobila drzak odgovor da ne parkiram gdje ne trebam. Iako sam naglasila da imam jasno istaknutu na motornom vozilu naljepnicu, policajac je odgovorio da ta naljepnica nevažeća, jer nije izdata u Kantonu Sarajevu. Moram naglasiti da moja naljepnica izdata u HNK-a, vrijedi širom Hrvatske, Italije, ma bilo gdje, osim u Kantonu Sarajevu.”

Da situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao ni Republike Srpske, nije zadovoljavajuća, ukazuju rezultati aktivnosti nadležnih organa. Kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpke, policijski službenci policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Bijeljina i Doboj, 26.04.2019. godine, provodili su aktivnosti na evidentiranju i sankcionisanju prekršaja nepropisnog parkiranja i zaustavljanja motornih vozila na mjestima koja su predviđena kao parking prostor za lica sa invaliditetom. Navedene aktivnosti MUP RS-a je sprovodio na području gradova Banja Luka, Prijedor, Bijeljina i Doboj, u dva vremenska intervala, u trajanju od ukupno četiri sata. Tokom provođenja navedenih aktivnosti policijski službenici sankcionisali su 52 nesavjesna vozača, koja su nepropisno koristila parking prostor predviđen za osobe sa invaliditetom. Za navedeni prekršaj u Banja Luci sankcionisana su 23 vozača, u Prijedoru 14,  Bijeljini 9, a u Doboju 6 vozača.

Iako je vrlo složena situacija u Bosni i Hercegovini sa mnogobrojnim problemima sa kojima se susreću osobe s invaliditetom, pa tako i sa parking mjestima i saobraćajem. Ali, ovaj problem nedovoljnog broja parking mjesta i nepropisnog parkiranja na ovim mjesta, za osobe s invaliditetom predstavljaju veliki problem u svakodnevnici njihovog kretanja. Društvo i pojedinci bi trebali imati više razumjevanja za ovaj problem, ali ujedno raditi i na korekciji obrasca ponašanja – nepropisnog parkiranja na parking mjesta za osobe s invaliditetom.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail