LJUDSKA PRAVA

Azra Dedić – nasmijana šampionka podržala projekat “No extremism”

Centar za društveno istraživanje Global Analitika uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država realizira projekat pod nazivom  “No extremism”. U okviru projektnih aktivnosti i javne kampanje, Ambasadori/ambasadorice sporta – mladi i uspješni sportisti i sportašice, promovišu pozitivne vrijednosti i bitnu ulogu sportskih aktivnosti u prevenciji i suprotstavljanju ekstremizmu u Bosni i Hercegovini.

Prva bosanskohercegovačka majstorica judoa sa Downovim sindromom, Azra Dedić, podržala je naš projekat riječima:

“Zadovoljstvo je biti dijelom ovog projekta. U mom životu sport ima posebno mjesto jer sam se zahvaljujući njemu, uspješno uklopila u okruženje i svakodnevni život. Najveće zasluge dugujem porodici i mom treneru Fikretu Bečiću koji mi je ulio neophodno samopouzdanje pomoću kojeg savladavam najveće životne poteškoće. Zato je moja poruka jasna – NE ekstremizmu, DA sportu!”

Bišćanka Azra Dedić posjeduje crni pojas koji joj je dodijeljen na tradicionalnom ljetnom kampu Judo saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Azra je članica Judo kluba “Una” iz Bihaća i iza nje su izvrsni rezultati i učešće na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Ono što je posebno bitno istaći je bronzana medalja koju je osvojila na prvom Svjetskom prvenstvu u G-judou (džudo za osobe s invaliditetom) u Njemačkoj. Također, Sportski savez Unsko-sanskog kantona joj je dodijelio posebno priznanje, a Azra je u 2017. godini ponijela i titulu najbolje sportašice u kategoriji za osobe s invaliditetom u ovom kantonu.

Projekat Global Analitike “No extremism” poseban akcenat stavlja na inkluziju osoba sa invaliditetom. Invaliditet postavlja mnogobrojne teškoće prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a ovi mladi ljudi koji ostvaruju vrhunske rezultate u sportu su heroji i zaslužuju svaku pohvalu. Stoga,  naša organizacija će upotrijebiti sve svoje kapacitete kako bi im pružila podršku i ohrabrila ih za daljnju realizaciju njihovih ciljeva i snova.  

Na 17. Međunarodnom judo turniru koje je organizovano u Italiji (Raveni), u kategoriji do 63 kilograma, Azra Dedić  je osvojila zlatnu medalju u G-judou. Osvajanjem zlatne medalje na ovom turniru je odlična priprema za Azru, s obzirom da se sprema za prvenstvo Evrope koje će se održati u Kelnu u oktobru ove godine.

Svi članovi i saradnici Global Analitike iz cijele Bosne i Hercegovine, Azri Dedić i njenoj porodici, čestitaju na  ostvarenom uspjehu sa željom da nastavi da ruši predrasude svojim osmijehom i ostvarenim medaljama.

Želimo Azri, takođe, da zadrži svoju vedrinu i optimizam koji mogu poslužiti kao primjer i inspiracija drugim ljudima da odlučnost, motivacija i vjera u sebe ne poznaju granice. 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail