LJUDSKA PRAVA

Međuentitetska saradnja i obrazovanje mladih omogućava razvoj našeg društva

Teočak je bilo mjesto okupljanja  preko 50 mladih sa područja četiri opštine – od toga dvije iz Republike Srspke i dvije iz Federacije Bosne i Hercegovine (Lopare, Sapna, Ugljevik i Teočak) od 28. do 30. marta, s ciljem realizacije Međuentitske škole ljudskih prava Teočak 2019. Opština Teočak na lokalnom nivou iskazuje bezrezervnu podršku lokalnim inicijativama, pri tome svoje resurse daje na raspolaganje svima onima koji žele da doprinesu razvoju Opštine, ali i uspostavljanju saradnje sa drugim opštinama, što je i sam načelnik  Općine Teočak, gdin. Taib Muminović, naglasio prilikom obraćanja učesnicima Škole.

Međuentitetska škola ljudskih prava 2019 Teočak je jedna u nizu od mnogobrojnih aktivnosti koje organizuje Koalicija za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda Teočak”, a koje se realizuju na području ove četiri opština. Koalicija realizovanim, ali i budućim aktivnostima pokazuje da nastavlja sa svojim kontinuiranim radom i projektima da spaja mlade, doprinosi prevazilaženju predrasuda, ali i da zajednički gradimo bolje društvo za sve nas.

Ovogodišnju Međuentitetsku školu ljudskih prava, koordinator Koalicije, Enes Avdičević otvorio je sa riječima: “Rijetke su prilike, bar na ovom našem lokalnom nivou, da na jednom mjestu imamo učesnike različitih etničkih i nacionalnih opredijeljenja, ljude dobre volje koji se zalažu za mir, pomirenje, odgovornost, bolji i plemenitiji svijet. U našim različitostima samo jedno je isto – svi smo mi obični ljudi, sa sličnim, svakodnevnim problemima, željni mira i blagostanja. Da bismo pokazali i dokazali našu zajedničku spremnost na širenje ideje zajedništva, solidarnosti  i tolerancije, danas, sa ovog mjesta, iz ove sale moramo poslati jasnu poruku  da su  mir, tolerancija i poštivanje različitosti vrijednosti za koje se mora raditi svaki dan, dvanaest mjeseci u godini.”

Sadržaj i programski ciljevi Međuentitetske škole ljudskih prava Koalicija je pripremila u saradnji sa Centrom za društvena istraživanja Global Analitika, koja je i bila zadužena za realizaciju Međuentiteske škole ljudskih prava, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer Stiftung.

Ovom Školom, Koalicija i Global Analitika žele doprinijeti izgradnji mira, koheziji i održivoj saradnji mladima iz navedenih opština kroz sljedeće:

  • izgradnja novih mostova povjerenja i saradnje, zasnovanih na zajedničkim naporima za promicanje ljudskih prava, između četiri zajednice s različitim tumačenjima ratne prošlosti;
  • upoznavanje mladih sa područja četiri opštine o teorijskim i praktičnim aspektima ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i naporima za borbu protiv nasilnog ekstremizma, omogućujući im da nastave obrazovanje u ovoj oblasti i da primijene novo stečeno znanje u svojim zajednicama;
  • stvaranje platforme za nastavak obrazovanja i aktivizma mladih u oblasti ljudskih prava i zaštite mladih u četiri opštine i njihovoj međuentitetskoj i međuopštinskoj saradnji;
  • demonstriranje vrijednosti međuentitetske i međuetničke saradnje obrazovnih institucija kroz provedbu zajedničkih aktivnosti.

Realizacija ovog projekta i Škole će dovesti do organizacije Međuentitske škole ljudskih prava i grupa za ljudska prava za učenike iz četiri škole iz četiri opštine i dva entiteta (OŠ Teočak, OŠ Sapna, OŠ Aleksa Šantić Ugljevik i OŠ Sveti Sava Lopare). Važno je naglasiti da ovaj projekat adresira neophodnost efikasne međuetničke saradnje i promocije dijaloga i ljudskih prava među mladima.

Ideja na kojoj je zasnovan ovaj projekat gdje četiri škole iz četiri susjedne lokalne zajednice prevazilaze entitetskou liniju, ukazujući na važnost osnaživanja kritične masu mladih ljudi koji žele izgraditi nove mostove suživota, tolerancije i socijalne pravde, kao i pokrenuti novu platformu za međuentitetsku suradnju izgrađenu na zajedničkom poštivanju ljudskih prava i aktivnom radu na promicanju i zaštiti ljudskih prava. U okviru ovog projekta Global Analitika je nastojala da prenese iskustva i prakse sa prethodno realizovanog međunarodnog treninga u Albaniji pod nazivom Violent extremism VS Intercultural dialogue.

Vjerujemo da će Međuentitetska škola ljudskih prava kao i budući slični susreti potaknuti i ojačati ekonomsko, međureligijsko, obrazovno razumijevanje i dijalog, te da će otvoriti rješavanje praktičnih životnih problema sa kojima se susreću, posebno mladi  u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Želimo vjerovati  da smo naučili lekciju iz nedavne prošlosti, te da je došlo vrijeme pobjede razuma, pomirenja, uvažavanja i saradnje, a najviše zajedničkih napora u izgradnji mira.

#KonradAdenauerStiftung #EYFCOE

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail