LJUDSKA PRAVA

Vijeće Evrope: Ukloniti etničke i vjerske simbole iz škola u BiH

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je nezavisno tijelo Vijeća Evrope za praćenje ljudskih prava, specijalizirano za pitanja koja se odnose na rasizam i netoleranciju. Od strane ove komisije objavljen je treći izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem se analizira nedavna događanja i otvorena pitanja i daje preporuke vlastima.

Izvještaj pozdravlja brzu reakciju političara u slučajevima napada na povratnike, i mjere preduzete za rješavanje problemadiskriminacije sa kojima se suočavaju romske zajednice. Međutim, ECRI osuđuje trajni nedostatak političke volje za izgradnjuinkluzivnog društva u zemlji. [detaljnije]

Sa ovim izvještajem se upozoravaju bh. vlasti da uklone sve etničke i religijske simbole iz obrazovnih institucija, kako bi se osiguralo inkluzivno i nediskriminirajuće okruženje za učenje u svim školama.

Ovi simboli vidljivi su dio sadržaja koji se u okviru nastavnog programa prezentuje učenicima, što stvara diskriminaciju i segregaciju u obrazovanju, tvrde analitičari.

Etnički i religijski simboli u školama su samo vrh ledenog brijega kad je riječ o problemima u obrazovanju. Segregacija koja je oličena u konceptu “dvije škole pod jednim krovom” i ovoga puta je bila dio izvještaja Vijeća Evrope piše RSE.

Preporuka Vijeća Evrope je da vlasti u Bosni i Hercegovini stvore neutralno okruženje za učenje u školama i u tom smislu vjerskim i nacionalnim simbolima nije mjesto tamo.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail