CYBER

Više od pola miliona blokiranih korisnika zbog sumnje da su povezani sa ‘terorizmom’

Twitter je u ponedjeljak objavio da je suspendovao 376.890 računa u drugoj polovici 2016. godine, samo na osnovu rastućih poziva od strane Internet kompanija za sprječavanje širenja govora mržnje na internetu. Sve u svemu, microblogging platforma blokirala je ukupno 636.248 računa od avgusta 2015. kao što se navodi, kao iskorak i doprinos kompanije u pojačavanju napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma širom svijeta.

Twitter je također objavio u svom najnovijem izvještaju o transparentnosti da je uvidio porast zahtjeva od vlada za podatke korisnika, kao i porast u zahtjevima za uklanjanje sadržaja objavljene od strane novinara i objava provjerenih medija. Kompanija je saopćila kako povodom ovih zahtjeva nisu poduzeli mjere na većini tih zahtjeva.

Na potez suspendovanja tih računa, Twitter se odlučio nakon što su društvene mreže počele bivati pod stalnim pritiskom vlada širom svijeta, primoravajući ih da koriste tehnološke alate za zaključavanje profila pojedinaca koji promovišu nasilje, te druge koji koriste platforme za regrutovanje i planiranje napada, prenosi DW.

U microblogging platformi objavljeno je da je FBI obavijestio kompaniju Twitter da više nije pod “gag order” (nalogom sudije koji zabranjuje diskutovanje o informacijama u javnosti), kojim je spriječeno otkrivanje pet slučajeva koji  su uključivali “slova nacionalne sigurnosti” – posebni zahtjevi iz agencija za provođenje zakona u SAD -u u slučajevima nacionalne sigurnosti.

Kao rezultat toga, Twitter je bio u mogućnosti da obavijesti pogođene korisnike o  zahtjevima FBI.

“Kao što ćemo se i dalje zalagati za veću transparentnost o tome kako možemo govoriti o zahtjevima nacionalne sigurnosti, ažurirat ćemo ovaj novi odjeljak u budućim izvještajima o transparentnosti”, izjavio je Twitter.

‘Pravno smjenjivanje’

Još jedan dio izvještaja o transparentnosti bio je posvećen “pravnom smjenjivanju”, ili zahtjevima za uklanjanje sadržaja od strane verifikovanih novinara i drugih medija.

“S obzirom na zabrinjavajući globalni trend raznih vlada zbog „pucanja“  slobode medija, želimo da osvijetlimo ove zahtjeve”, rekao je Twitter.

Kompanija je zaprimila 88 zakonskih zahtjeva iz cijelog svijeta radi uklanjanja sadržaja objavljenog od strane verifikovanih novinara ili medijskih kuća, ali nije preduzeta bilo kakva radnja za većinu tih zahtjeva”, sa ograničenim izuzecima u Njemačkoj i Turskoj”, što čini 88 posto takvih zahtjeva.

“Na primjer, bili smo prinuđeni da zadržimo tweetove koji razmjenjuju grafičke slike terorističkih napada u Turskoj, kao odgovor na sudski nalog”, navedeno je objavi Twittera.

Twitter, koji je pod pritiskom pojedinih vlada da ukloni “govor mržnje” je i otkrio po prvi put u partnerstvu sa istraživačkom grupom, pod nazivom Lumen, sa kojim je započeo saradnju u 2010.godini, u cilju da katalogizira sve informacije koje su uklonjene.

“Ako smo spriječeni u tome, kada uskratimo sadržaj u određenoj zemlji, Twitter će nastaviti da pruža kopiju zahtjeva za Lumen tako svako može vidjeti koja vrsta sadržaja je uklonjena i ko je podnio zahtjev”, objavila je kompanija .

“Osim ako ne budemo spriječeni u tome, kada trebamo uskratiti sadržaj u određenoj zemlji, Twitter će nastaviti da pruža kopiju zahtjeva za Lumen tako da svako može vidjeti koja vrsta sadržaja je uklonjena i ko je podnio zahtjev”, objavila je kompanija.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail