AKTIVNOSTI STIL ŽIVOTA

Trčali smo za mir!

Sportski događaj pod nazivom „Trčim za mir!“ je održan dana 01. oktobra 2022. godine u širem području planine Rujište, 25 km sjeverno od Mostara. Ovaj događaj je okupio preko 100 učesnika i posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i regiona, uprkos promjenjivom vremenu koje je karakteristično za ovo planinsko područje. Osnovni motiv svih prijavljenih učesnika, kao i onih 15 koji su trčali virtualno je njihova želja da doprinesu promociji mira i zdravog stila života. Trka je sportsko-humanitarnog karaktera ujedno je to bila prilika da se promoviše turistički potencijal ovog dijela Bosne i Hercegovine, tačnije područje Rujište, nadaleko poznato po čistom zraku i prelijepim šumama. Trkači i trkačice koji su došli iz Hrvatske, Srbije, i drugih država, kao i neki koji su iz BiH prvi put su bili na ovoj stazi i inače na ovom planinskom području, su bili iznenađeni ljepotom same staze i prirode.

Događaj su organizovale nevladine i neprofitne organizacije Global Analitika iz Sarajeva, Klub MASA iz Mostara i Pomozimo djeci iz Banja Luke, što je ovaj događaj činilo posebno zanimljivim.  Ovo je bila prva po redu utrka koja je posvećena želji za mirom u Bosni i Hercegovini i svijetu, a moto utrke je „Nema puta ka miru. Mir je put!“. Želja organizatora je da ova trka postane tradicionalna i da uđe u programe mirovnih aktivnosti kao i turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Podršku događaju su iskazale društveno-odgovorne kompanije i institucije HNK, Grada Mostara, Banja Luke, Visokog, Sarajeva i drugih gradova. „Važno je naglasiti da su u značajnoj mjeri međunarodni događaj podržali kompanija Greenstat BiH i Norveško-bosanska privredna komora, Ambasada Slovačke u BiH, kao i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž, Sportski savez Grada Mostara, Gradsko vijeće Grada Mostara, Vijeće mladih Grada Mostara, Turistička zajednica HNK/Ž, hotel Snježna kuća, kao i društveno-odgovorne kompanije Vivia, Argeta, Vispak, Biolectra i Sonic studio“, naveli su iz organizacionog odbora trke.

Trka je održana sa početkom u 12:00 sati na trail stazama od 5, 10 i 25 km, iako je bilo oblačno vrijeme to nije omelo takmičare da daju sve od sebe. Pobjednici u muškoj kategoriji Zelene staze, odnosno na 5 km su Elmir Hasić, Mujo Trako i Jasmin Muratović, dok u kategoriji žena Naomi Manđeralo, Aida Suljić i Vahida Mustafić. Pobjednici u muškoj kategoriji Plave staze, odnosno 10 km su Jasmin Pajević, Adnan Bajrić i Nedim Efendić, dok u kategoriji žena pobjednička postolja su osvojile Belma Baralija, Blanka Zahajska i Ivana Zovko. Na najdužoj Crvenoj stazi, od 25 km, u muškoj kategoriji pobjednici su Sanel Uzunović, Almir Jašarević i Dino Šerer, a u kategoriji žena Selma Kukić i Selma Brčić.

Detalje kao i profesionalne fotografije nastale u toku trke i u posebnom ambijentu možete vidjeti uskoro putem Facebook stranice utrke.

Jedan od članova organizacionog odbora Bojan Šukurma koji je i iskusni trkač je izjavio:

„Prema mišljenju većine trkača radi se o zahtjevnoj i najljepšoj trkačkoj stazi u BiH, pa čak i u regionu. Svaki put se iznenadim da u Bosni i Hercegovini imamo ovako lijepe staze u idiličnom i čistom prirodnom okruženju, te sam obradovan da smo pronašli još jedan dragulj u trkačkoj ponudi BiH“.

Učesnice trke koje su osvojile značajne rezultate sa zamjenikom ambasadora Slovačke ambasade, gospodinom Patrikom Turošikom
Učesnice trke koje su osvojile značajne rezultate sa zamjenikom ambasadora Slovačke ambasade, gospodinom Patrikom Turošikom

Inače, veći dio trkačke staze prostire se u rejonu Rujište koji je smješten u podnožju planine Prenj, staza prolazi kroz područja tri opštine i to: Istočni Mostar – Mostar – Konjic. Rujište je udaljeno 25 km od Mostara, nalazi se na nadmorskoj visini od 1050 metara. Posebnosti idiličnog Rujišta su endemske vrste bora, poznata “munika” i izuzetno čist zrak i okoliš. Rujište kao planinski prostor je poznat kao najbogatije područje kisikom u ovom dijelu Evrope. Prelijepi planinski krajolik bogat kisikom, je idealan za sve sportiste, ali i rekreativce i ostale posjetioce što je ovu trku činilo posebno privlačnom, tako da je bilo prisutno i dosta rekreativaca i posjetioca.

„Ono što bih ja naglasila je da je trka imala i svoj humanitarni karakter, jer smo dio prikupljenih sredstava uplatili i Javnoj ustanovi Dječiji dom Mostar. Takođe smo djecu štićenike ove ustanove uključili u samu organizaciju trke, kroz volonterske i druge pomoćne aktivnosti. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svima koji su nas podržali i hvala svim učesnicima koji su uprkos zauzetosti došli i podržali nas u plemenitoj ideji“, kaže ambasadorica trke Anesa Agović i sama učesnica mnogih trkačkih događaja u BiH i Evropi.

Iz organizacionog odbora su za kraj željeli prenijeti poruku: Mi smo zajednica, dijelimo istu strast, trčimo zajedno i udružimo snage u ime univerzalnog cilja koji se zove: MIR!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail