VRŠNJAČKO NASILJE

Nastavak aktivnosti Radne grupe Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta HNK

U prostorijama Centra za omladinski aktivizam (CROA) danas je održan drugi radni sastanak koji je okupio predstavnike Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo, predstavnike Pedagoškog zavoda i predstavnike nevladinog sektora koji su dio Radne grupe. Posebna gošća sastanka je bila profesorica Jasna Bajraktarević, psiholog i stručnjak u području vršnjačkog nasilja. 

Cilj radnog sastanka je bila prezentacija realizovanih aktivnosti koje su poduzete na prevenciji bilo kojeg oblika i nivoa nasilja, te predstavljanje nastavka aktivnosti kojima će se podići svjesnost kod učeničke populacije, nastavnog osoblja, roditelja/staratelja kao i lokalne zajednice o mogućim posljedicama različitih oblika međuvršnjačkog nasilja. Školsko okruženje je vrlo važno za pojavu nasilnog ponašanja. Profesorica Bajraktarević se posebno osvrnula na nedostatak osjećaja za prijateljstvo i zajedništvo kod djece te na to kako mutacija emocija i faktora, koji su ključni za razvoj djeteta, onemogućuje dijete da se emocionalno i intelektualno razvije. Nedostatak prijateljstva i bliskosti, kao i prihvaćenosti svih učenika, te međusobnog poštovanja između nastavnika i učenika, i obrnuto, dovode do osjećaja nezadovoljstva koji vodi sve do nasilničkog ponašanja. Predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložila je da se oni dijelovi projekta, koji se pokažu kao najkorisniji i najproduktivniji, uvrste u redovne aktivnosti unutar škola.

Na radnom sastanku svoja iskustva predstavili su sljedeći učesnici iz NVO sektora: TPO Fondacija, Centar za razvoj omladinskog aktivizma-CROA, Centar za psihološku podršku Sensus, Youth Power i Global Analitika.

Predstavnici udruženja su govorili o svojim aktivnostima, realizaciji projekata, dosadašnjim sazananjima i rezultatima te poteškoćama na koje nailaze kroz aktivnosti.

Global Analitika je predstavila dosadašnja iskustva realizovanih aktivnosti u okviru projekta “Zaštita djece i mladih od zlostavljanja na Internetu”, koji je ujedno podržan do strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, s ciljem pružanja podrške pravosuđu u Bosni i Hercegovini, kroz jačanje uloge tužilaca u sistemu krivičnog pravosuđa. Na okruglom stolu koji je planiran realizirati krajem tekućeg mjeseca biti će prezentirani rezultati istraživanja provedenog tokom projekta što će predočiti smjernice za dalje aktivnosti.

15354042_624602491079676_1486334844_o

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail