AKTIVNOSTI AKTIVNOSTI LJUDSKA PRAVA

Inkluzijom za bolje sutra bosansko-hercegovačkog društva

Popis stanovništva iz 2013. godine propustio je da zabilježi broj djece s invaliditetom. Međutim, procjene UNICEF-a iz 2006. godine govore da oko 6,5% djece u Bosni i Hercegovini ima neki oblik invaliditeta. Dakle, govorimo o brojci od oko 48.000 djece. Ipak, od ukupnog broja polaznika u vrtićima i osnovnim školama, tek je 1% djece s invaliditetom. Dakle, jasan je nedostatak adekvatnog obrazovanja i obrazovnih sadržaja za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Projekat je namijenjen djeci i mladima s teškoćama u razvoju, kako bi im se približilo i omogućilo jednako obrazovanje.

Upravo zbog ovakvog stanja unutar strukture Bosne i Hercegovine, Global Analitika uz podršku Ministarstva za obrazovanje i odgoj Kantona Sarajevo, realizuje projekat pod nazivom „Inkluzijom za bolje sutra bosansko-hercegovačkog društva!“.

Glavni cilj ovog projekta jeste podizanje svijesti o važnosti inkluzije osoba s invaliditetom u obrazovanju i društvu kao i osnaživanje djece i mladih, njihovih porodica i lokalne zajednice u ostvarivanju njihovih prava na području Kantona Sarajevo. Želimo da osnažimo mlade osobe s invaliditetom koje će svojim naporima podizati nivo svijesti kod građana i vidljivost o lošem položaju osoba sa invaliditetom (OSI) u bh. društvu te povećati mogućnost prepoznavanja njihovih potreba i podržati oblike njihovog uključivanja u sve životne tokove, s naglaskom na obrazovanju.

S tim u vezi i organizujemo set radionica u Sarajevu (23. i 24.12.2021) u prostorijama Vijeća mladih Općine Stari grad (ul. Mula Mustafe Bašeskije 7), sa početkom u 14.00 sati.

Sa učesnicima će se obraditi tematika ljudskih prava, primjera kršenja istih, te o ulozi mladih, na koji način mogu pomoći u podizanju svijesti o ljudskim pravim i inkluziji. Osim ovih tema, kroz radionice obradiće se teme kao što su digitalni marketing, javni nastup i medijske pismenosti.

Prijavite se, jer broj učesnika je ograničen zbog epidemiološke situacije. Za sve dodatne informacije učesnici će biti obaviješteni kada se izvrši izbor učesnika.

Vaše prijave možete slati na instagram profil Global Analitike. (global_analitika)

Sretno!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail