NASILNI EKSTREMIZAM I RADIKALIZAM

Psihosocijalni aspekti radikalizacije

Nasilni ekstremizam i radikalizam u današnjem globalizovanom i tehnološkom svijetu ne može se ograničiti fizičkim granicama. Dok su ISIL, Boko Haram, ali i razne druge, pa i nasilne desničarske grupe, međusobno povezane i svakako pod uticajem geolitike, razlozi zbog kojih su se pojavile ove grupe i razlozi zbog kojih se pojedinci pridružuju ovim radikalnim grupama su složeni, različiti i najprije lokalnog karaktera.
Na osnovu dugogodišnjeg istraživanja, stručnjaci su razvili tri kompleksne kategorije uzroka ekstremizma. Tu spadaju makro-sociološki, individualno-psihološki i psihosocijalni faktori. Ekstremizam je fenomen socijalnog nivoa i stoga su makro-sociološka objašnjenja ovog fenomena, fundamentalno važna. Isto je slučaj sa individualno-psihološkim faktorima ekstremizma, jer je veoma važno shvatiti zašto određeni pojedinci razvijaju radikalne tendencije, dok drugi ne. Jednako važni su psihološki ili psihosocijalni uzroci ekstremizma. Zapravo, treća kategorija uzroka je izuzetno važna, jer se vrlo česta treća kategorija “hrani” drugim kategorijama uzroka.

Na društvenom nivou, proces radikalizacije može se pokrenuti, uticati ili podstaknuti društveno-političkim ili socio-emocionalnim okolnostima koje direktno ili indirektno utiču na pojedinca. Kada su suočeni sa političkim, socijalnim ili ekonomskim nedostatkom, bilo stvarnim ili percipiranim, pojedinci mogu dovesti u pitanje obećanje zajedništva (živjeti zajedno) i njihov osjećaj pripadnosti zajednici.

Nadalje, istraživanja su pokazala da su psihosocijalni faktori vrlo važni u razumijevanju procesa radikalizacije, ali da je teško utvrditi koji od njih su povezani za određeno vrijeme, područje, pojedine profile ličnosti i sl.

Kroz sljedeću prezentaciju prikazat ćemo neke od karakteristika psihosocijalnih faktora koji se odnose na stanje u svijetu i uglavnom na stanje u BiH.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail