OBRAZOVANJE

Promocija Svjetskog dana nauke za mir i razvoj od izuzetne važnosti

Svakog 10. novembra, svjetski dan nauke za mir i razvoj ističe značajnu ulogu znanosti u društvu i potrebu uključivanja šire javnosti u rasprave o novim naučnim pitanjima. Također se ističe važnost nauke u našem svakodnevnom životu.

Povezivanjem nauke sa društvom, Svjetski dan znanosti za mir i razvoj ima za cilj osigurati da građani budu informisani o razvoju nauke. Time se naglašava uloga koju naučnici i istraživači igraju u širenju našeg razumijevanja naše krhke planete koju nazivamo domom i stvaranja naših društava održivijim.

Ovaj dan nudi priliku za mobiliziranje svih aktera oko teme nauke za mir i razvoj – od vladinih dužnosnika, preko medija do učenika u školi. UNESCO snažno potiče sve da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana nauke za mir i razvoj organiziranjem vlastitog događaja ili aktivnosti na taj dan.

Ciljevi Svjetskog dana nauke za mir i razvoj su:

  • Jačanje javne svijesti o ulozi nauke za mirna i održiva društva;
  • Promoviranje  nacionalne i međunarodne solidarnosti za zajedničku nauku među zemljama;
  • Obnovite nacionalnu i međunarodnu predanost upotrebi nauke u korist društava;
  • Skrenite pažnju na izazove s kojima se suočava nauka i pružite podršku naučnom i istraživačkom radu.

Tema za 2017. godinu: Nauka za globalno razumijevanje

Globalno razumijevanje ključno je za mir i održivi razvoj, jer promoviše posvećenost pojedinaca i lokalnih zajednica u razmjeni znanja za aktivnosti i promjene ponašanja. Nauka je stoga središnjica globalnog razumijevanja, jer nam ne samo da pomaže da razumijemo svijet i jedni druge, nego također pomažu u oblikovanju, razvoju i provedbi promjena kojoj težimo.

“Važan doprinos koji UNESCO i naučni i tehnološki centri mogu donijeti globalnom razumijevanju jedinstvena je prilika za kombiniranje globalne održivosti i lokalne akcije. Dijalog između nauke, politike i svakodnevnog života trebao bi biti konstantan i višestruko usmjeren. Globalna održivost može toliko naučiti od najboljih praksi i priča o uspjehu. ” – Flavia Schlegel, pomoćnica direktora UNESCO-a za prirodne nauke.

Svjetski dan nauke za mir i razvoj obilježava se u cijelom svijetu kako bi podsjetio na zalaganje na Svjetskoj konferenciji o nauci UNESCO-a i ICSU-a u Budimpešti 1999. godine.

Svrha Svjetskog dana nauke za mir i razvoj jest obnoviti nacionalnu i međunarodnu predanost nauke za mir i razvoj, istovremeno naglasiti odgovornu upotrebu nauke za dobrobit društva, a sve sa ciljem podizanja javne svijesti o važnosti nauke i premošćivanje jaza između nauke i društva.

Centar za društvena istraživanja Global Analitika kao organizacija koja kroz prizmu istraživačkih projekata sa temom antinasilja, održivosti mira, kao i kroz druge aktivnosti maksimalno podržava sve mirovne inicijative. Mir nam je potreban, jer bez njega nema napretka ni na jednom polju, pogotovo na polju obrazovanja. Zato ovaj put ističemo ogroman značaj koji ima Međureligijski studij i izgradnja mira, koji su zajedničkim naporima osmislili i uspostavili Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu,
Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i
Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uz podršku Catholic Relief Servicea (CRS-a).

U moru negativnih vijesti, ta vijest nije dovoljno eksploatisana niti istaknuta, dok su oni koji su dvije godine radili na toj ideji o tome preskromno govorili i time potvrdili svoju privrženost vjeri i miru. Nadamo se da će ovaj projekat uspjeti opstati i narednih godina, tw  obogaćivati obrazovnu raznovrsnost i širiti ideju mira.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail