DEMOKRATIJA

“Proces pomirenja moraju voditi djeca i mladi kroz nevladin sektor!”

U okviru projekta “Prihvatimo različitosti, širimo toleranciju” Udruženje građana Pomozimo djeci Banja Luka 16. avgusta je organizovalo za djecu i mlade jednodnevnu studijsku posjetu Staroj pravoslavnoj crkvi, Carevoj džamiji, Aškenazi sinagogi i Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Djecu moramo uciti da poštuju različitosti i shvate raznolikost kao prednost, a ne kao prepreku ili izvor frustracije i straha. Religijske zajednice u Bosni i Hercegovini ne smiju biti imaginarna kategorija i nepoznanica za mlade, da na taj način kasnije kroz medije ne bi izgradili pogrešnu sliku, ali i da bi se smanjio strah od nepoznatog, koji može biti prepreka u komunikaciji i saradnji.

Vrlo je važno primijetiti da smo u okviru svog kontinuiranog rada s djecom i mladima primjetili određeni nivo straha od druge zajednice, čak i odlaska u džamiju, crkvu ili sinagogu, jer veliki broj djece do sada nije imao ni priliku da posjeti i druge bogomolje. 

Kao jedna od glavnih aktivnosti ovog projekta jeste organizacija šestodnevne Ljetne škole demokratije, namijenjena mladima, aktivistima i nastavnom osoblju, koja je realizovana sa ciljem podizanja svijesti mladih i aktivista iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, o važnosti međusobnog poštovanja različitosti i njihovih prava.

Organizacija studijske posjete bogomoljama, koje se nalaze u krugu od 500 metara u srcu Baščarsije je realizovana uz podršku partnerske organizacije Global Analitika, Medžlisa Islamske Zajednice Sarajevo, Jevrejske opštine Sarajevo i kustosa Muzeja Stare pravoslavne crkve, gdje je odaslana glavna poruka svih religija, a to je da svako od nas ima ulogu u izgradnji mira i da je mir ono što religije promoviraju.

Sa ovim projektom, organizator želi pokazati međuentitetska saradnja s drugim konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine može donijeti napredak, a ne probleme i da su različitosti prednost, a ne prepreka. Prepreke predstavljaju nedostatak znanja i odsustvo ljubavi. Zajedno sa vjerskim zajednicama, UG “Pomozimo djeci” želi da pomogne prevazilaženju ovih problema.

#embracediversity #spreadtolerance

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail