DEMOKRATIJA

Mladi i djeca u borbi za bolje sutra!

Mladi su društvena skupina čija je integracija u društvo uvijek obilježena specifičnim problemima na koje i oni i društvo u različitim socio-historijskim razdobljima različito reagiraju. Istovremeno, mladi su onaj segment populacije koji predstavlja nužan resurs za opstanak i razvoj svakog društva. Politika bazirana na aktivističkom djelovanju kroz kulturu u širem bh. političkom kontekstu ima za cilj da se o mladima prestane govoriti kao o budućnosti i našoj budućoj snazi, a počne naglašavati njihova uloga u sadašnjosti, jer su oni sada i ovdje snaga za promjenu.

Samo politika koja naglašava značaj mladih sada i ovdje može imati značajan efekt u cjelokupnom društvenom sistemu. Ovaj projekat pozorište vidi kao način/alat/sredstvo namijenjen mladima da sada i ovdje aktivistički djeluju u svojim lokalnim zajednicama na rješavanju problema koji će dovesti do uspješnije integracije mladih u bh. društvo i ostvarivanje njihovog boljeg društvenog položaja, općenito.

Forum teatar je forma interaktivnog Pozorišta potlačenih (Theatre of the Oppressed) proglašen od strane UNESCO-a zvaničnom alatkom društvene promjene. U svijetu se danas koristi kao zvanično sredstvo za socijalne promjene. Edukacija mladih zasnovana na ovoj pozorišnoj formi podrazumijeva korištenje dramskih tehnika u svrhu edukacije, promjene stavova ili ponašanja. Forum teatar odličan je alat za promjenu socijalne klime jer dramske tehnike ojačavaju emotivnu i psihološku stranu poruka i pružaju interesantan i vjerodostojan način za istraživanje i upoznavanje sa osjetljivim pitanjima, posebno među mladim ljudima. Edukativni program osmišljen na ovaj način može promijeniti način na koji osoba razmišlja, a samim tim i njeno ponašanje. Mladi u svojim lokalnim zajednicama prvo mladima, a zatim i ostalim članovima mogu na blizak i životan način predstaviti probleme s kojima se svakodnevno susreću te pozvati publiku na zajedničko rješenje problema, jer forum teatar je pozorišni oblik u kojem je problem prikazan u neriješenoj formi i gdje je publika pozvana da interveniše i daje sugestije i rješenja.

Maglaj – gdje promjena počinje…

U subotu, 10. februara 2018. godine sa početkom u 13.00 sati, u kino-sali Doma kulture “Edhem Mulabdić” u Maglaju, odigrana je forum-teatar predstava Heroji obrazovanja. Ova predstava je nastala u okviru projekta “Teatar kao sredstvo kreiranja politika za mlade”, koji je podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta (FMKS). Naime, predstava je zasnovana na forum-teatar pozorišnoj tehnici, koja govori kako, nažalost, dječija prava krše upravo oni koji bi ih najviše trebali štititi; roditelji i nastavnici. U predstavi je obrađena priča učenice koja se svakodnevno bori sa posljedicama koje su izazvane zbog nepravednosti profesorice i nedovoljnog nerazumijevanja od strane roditelja.

Glumci i glumice u predstavi su učenici Srednje građevinsko-geodetske škole iz Sarajeva: Nadira Abdulov, Eldar Abaz, Belma Bahtanović, Affan Kulaglić, Ramiz Cucak, Adna Hodžić, koji svojim primjerima pokušavaju naći rješenja za date probleme. Reditelj i scenarista predstave je mladi i perspektivni, Anes Osmić.

Učešće u interaktivnoj predstavi uzeli su i hrabri maglajski osnovci koji su svojim idejama pokušavali dokazati profesoru u predstavi da nije uredu ne tretirati svu djecu na isti način. Iz razgovora sa učenicima i učenicama moglo se zaključiti kako djeca, nažalost, u većini slučajeva vjeruju da je problem u njima, pa su tako učenici navodili kao načine borbe protiv profesora da bi učili i radili više. Ipak, na kraju predstave, zaključili su i naučili da se za svoja prava uvijek treba boriti, posebno onda kada se čini da je najteže. Kao glavne saborce u borbi mogu da vide svoje drugarice i drugare iz školskih klupa. Predstava ih je, kako su kazali, na zanimljiv i inovativan način naučila da se udruženih snaga bore svi za jednog jedan za sve.

Mostar – nastavak priče…

Ekipa predstava Heroji obrazovanja ove sedmice nastavlja svoj put do srca mostarskih osnovaca. Naime, predstava igra 17. februara, sa početkom u 13.00 sati u Šestoj osnovnoj školi. Ovom prilikom pozivamo sve mlade iz Mostara da nam se pridruže u subotu na diskusiji i zajedničkoj borbi za bolji svijet.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail