NASILNI EKSTREMIZAM I RADIKALIZAM

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović na Konferenciji o borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma u Washingtonu

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je 19.10.2018. godine objavilo informaciju o prisustvu Načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, na Konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga na temu „Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma“ koja je organizovana u Washingtonu.

Konferenciji su prisustvovali načelnici generalštabova oružanih snaga iz 84 zemlje, a domaćin ovog eminentnog skupa visokih vojnih i civilnih zvanica je bio general Joseph Dunford,  načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Posebnu pažnju na Konferenciji izazvalo je obraćanje ambasadorice SAD-a u UN-u Nikki Haley koja je pozdravljajući skup zahvalila svima koji doprinose borbi protiv nasilnog ektremizma i terorizma, te još jednom naglasila važnost zajedničkog djelovanja prema svim akterima ovakvih aktivnosti, a u cilju stvaranja sigurnijeg i boljeg prostora za život građana širom svijeta.

Ova značajna Konferencija omogućila je visokim vojnim zvanicama iz različitih zemalja i kontinenata da iznesu svoja iskustva, probleme i načine za dalje efikasno suprostavljanje navedenoj pojavi koja svake godine odnese velik broj života i materijalnih dobara, te djeluje destruktivno na razvoj društva u cjelini. Zajednička ocjena svih učesnika je da se samo zajednički možemo efikasno suprostaviti ovom problemu, uz efikasniju razmjenu informacija i međusobnu podršku ne samo vojnim već i civilnim institucijama unutar država.

Načelnik Zajedniškog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović u svojoj diskusiji je naglasio kako je izgradnja i jačanje odbrambenih kapaciteta svake države i rješavanje sigurnosnih problema veoma bitna, jer samo jaki odbrambeni i kapaciteti sigurnosnih agencija mogu garantovati uspješnu borbu ne samo protiv terorizma, već i svih drugih sigurnosnih problema koji mogu negativno uticati na mir i prosperitet građana jedne države. „U suprotnom“, naglasio je general Mašović, „države koje nemaju izgrađene odbrambene i sigurnosne kapacitete mogu postati  plodno tlo za pojave koje negativno utiču na sigurnost i ukupan razvoj društva“.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail