CYBER

May: Neophodno brže uklanjanje online sadržaja koji propagiraju terorizam

Britanska premijerka Theresa May pozvala je tehnološke kompanije da maksimalno povećaju brzinu kojom uklanjaju terorističke sadržaje s Interneta nakon serije terorističkih napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su izvršili pojedincima koji su radikalizirani online putem. Na margini zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, britanska liderka rekla je da su nedavni teroristički napadi u Britaniji i na drugim mjestima pokazali kako se tzv. Islamska država koristila društvenim mrežama kako bi širila svoj uticaj daleko izvan granica svog samoproglašenog halifata.

Nakon što je „Islamska država“ uputila uputstva svojim pristalicama o tome kako napadati civile koristeći vozila. Pristalice grupe su odgovorile tako što su pregazili pješake u centru Londona.

„Ta propaganda mora biti daleko brže uklonjena sa interneta. Naš cilj treba da bude da se materijal koji propagira terorizam, otkrije i ukloni u roku od jednog do dva sata“, izjavila je May na glavnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Takođe, May smatra i otvoreno zastupa stav da same vlade ne mogu zaustaviti širenje terorizma i ekstremističke ideologije bez pomoći društvenih medija. Korištenje društvenih mreža za širenje radikalnih ideja je samo najnovija mogućnost ponovnog širenja ekstremističkih ideja, tehnika i taktike. Ali, sa razvojem i popularizacijom društvenih mreža i sposobnošću održavanja anonimnosti na mreži, postalo je brže i lakše nego ikada za ekstremiste da šire svoje ideje – i sa daleko većim geografskim dosegom.

Sada, nakon širenja napada koji su podsticani i podstrekavani online putem, zapadni lideri ozbiljnije se fokusiraju na digitalno prisustvo Islamske države, inicijativom koja je dobila zamah na ovogodišnjem sastanku G7 u Taormini, u Italiji. Može se reći da su tehnološke kompanije napravile napredak u uklanjanju terorističkih sadržaja i rekli da je prosječno vrijeme za uklanjanje takvog materijala skraćeno sa šest dana na 36 sati u prvoj polovini 2017. godine. “Ali to je još uvijek 36 sati previše”, kazala je May, naglašavajući da industrija treba ići dalje i brže.

Kent Walker, potpredsjednik i generalni zastupnik Googlea, izjavio je da je kompanija najavila fond za inovacije od 5 miliona dolara za pružanje grantova nevladinim organizacijama i istraživačima koji promovišu anti-ekstremističke narative. Walker je govorio u ime Globalnog Internet foruma za borbu protiv terorizma, inicijative koju su sastavili Facebook, Microsoft, Twitter i YouTube, podružnica kompanije Google u junu, kako bi se djelotvornije dijelila informacija o naporima terorističke propagande i tehnološkim rješenjima za blokiranje njihovih poruka.

“Terorizam nije samo poslovna briga niti tehnološki izazov”, rekao je Walker, naglašavajući da su zaposlenici kompanija poput Facebooka i Twittera takođe građani, čineći ih željnim da dijele najbolje prakse i istraživanje obrazaca zloupotrebe Interneta. Ali, upotreba šifriranih komunikacijskih alata i slične propagande Islamske države ostavila je  zvaničnicima zaduženim za sigurnost da se orijentišu na online prisustvo grupe i da usmjere zvaničnike evropske sigurnosti da zatraže od kompanija da alociraju mnogo više resursa u brzo uklanjanje ekstremističkih sadržaja.

SAD i njeni evropski saveznici vrše intenzivan pritisak na firme kao što su Twitter, Facebook i Google kako bi brzo uklonili propagandiste Islamske države sa svojih platformi i kako bi spriječili širenje ekstremističkih sadržaja na internetu. Jedan prijedlog od strane zvaničnika evropske sigurnosti uključuje proširenje korištenja anti-spam tehnologije za automatsko prepoznavanje terorističke propagande i blokiranje prije same objave. Drugi sadržaji, kao što su propovijedi koji promovišu pojmove kao što je džihad, možda ne moraju odmah da ugroze pravila oglašavanja, što uzrokuje dilemu o tome koja vrsta govora se  može legitimno ograničiti. Tehnološke firme su odgovorile da pokušavajući uklanjanjem slike nasilnog sadržaja, doprinose smanjenju uticaja propagandista koji koristeći platforme kao što je Twitter, žele regrutovati nove sljedbenika.

Twitter je objavio da je sa svoje platforme uklonio manje od milion računa sa terorističkim sadržajem između 1. augusta 2015. i 30. juna 2017. godine, te da je sve više u mogućnosti ukloniti račune koji propagiraju poruke tzv. Islamske države  prije oni budu u stanju da bilo šta objave.

“Priznajem da ovo nije nešto što možemo riješiti preko noći. Međutim, zajedno znamo da možemo napraviti značajne korake “, rekla je May, prije nego što je dodala da ne želi samo ukloniti propagandni sadržaj, već i zaustaviti zloupotrebu šifriranih aplikacija za razmjenu poruka.

Uplitanje vlade u oblast enkripcijske tehnologije zabrinulo je tehnološke lidere i borce za slobodu interneta koji su izrazili brigu zbog kršenja privatnosti. Ali, francuski predsjednik Emmanuel Macron, odbacuje zabrinutost, te poručuje: „Moramo podržati one koji žele da budu s nama i posramiti one koji su protiv nas. Postoje samo dvije strane.  Morate odlučiti gdje stojite. Neodlučnost ovdje nije dobra”, zaključio je on.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail