CYBER

Reci NE online iznudama i prisili!

Prestupnici mogu vam pokušati  pristupiti na internetu da bi dobili fotografije ili video snimke seksualnog sadržaja. Da bi to postigli, pokušat će učiniti da se osjećate posebnim pretvarajući se da su vaši prijatelji. Mogu vam reći lijepe stvari da bi stekli vaše povjerenje. Možda će vas pokušati privući  seksualiziranim razgovorima i obavljati seksualne aktivnosti online. Jednom kada dođu do vaših seksualnih fotografija ili video snimaka, oni mogu zahtijevati da  im pošaljete višes fotografija ili snimaka, ili će vam zatražiti novac, uz prijetnje da će objaviti slike na internetu ili da će ih podijeliti sa vašim prijateljima i porodicom ako ne učinite kako kažu.

Izvršioci ovih zločina mogu biti vrlo pametni i učiniti da se osjećate krivim za ono što se dogodilo, kako bi vas spriječili da dobijete pomoć.

Iako ovo ponašanje može postojati i u okruženju vršnjaka, ovaj se savjet fokusira na kriminalne aktivnosti koje izvršavaju odrasli.

Osoba koja ovo radi nije osoba kojoj treba da vjerujete, on/ona je prijestupnik i treba ga krivično goniti.

Mnoge žrtve ne traže pomoć ili događaj ne prijave policiji jer osjećaju sramotu zbog sadržaja materijala koji je prijestupnik dobio ili zato što nisu svjesni da su žrtve zločina.

SAY NO! – Kampanja protiv online seksualne iznude i prisile djece.

#Say NO!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail