STIL ŽIVOTA

UŽIVAJTE U POGLEDU KOJI DONOSI PLAVI MJESEC

31.7. nastupa Plavi mjesec

U petak, 31.7., većina stanovništva Zemlje, će imati priliku da posmatra “Plavi Mjesec”.

Tokom godina, Zemlja iskusi 12 punih mjeseca, jednom za svaki mjesec. Ali, neke godine, kao što je ova naša, 2015., ima 13 punih mjeseca, i ovaj dodatni je označen kao “Plavi Mjesec”. Prvi puni Mjesec za mjesec Juli bio je 02.07., a sada po drugi put Mjesec će biti pun 31.07.

Čak i izreka koja postoji: “U vrijeme plavog mjeseca…” nam znači nešto vrlo rijetko, nešto apsurdno, skoro pa nemoguće, i sl. Ali, isto tako sve čudno što se dogodi 31.7., svi će okriviti uticaj “Plavog mjeseca”.

Mada sa astronomske strane razlog zbog kojeg Mjesec “poplavi” možemo naći u našoj atmosferi, količini čestica koje rasipaju svjetlosne zrake, ali ne podjednako. Bijeli zrak je heterogen, koji se sastoji od više različitih boja zraka od kojih svaki ima svoju talasnu dužinu. Više se rasipaju zraci najvećih talasnih dužina svetlosti, a to su zraci crvene boje. Zato kad bijeli Mjesečev zrak dospije u našu atmosferu o čestice prašine se rasipaju najviše zraci crvene boje; dok do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina, a to su najprije zraci plave boje, koji nam omogućavaju da ponekad imamo ovakvu priliku da postmatramo spektakularne poglede na “plavi” Mjesec.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail