LJUDSKA PRAVA

Upoznajmo se, da bismo se razumjeli!

Udruženje za društveno istraživanje “Global Analitika” realizuje projekat pod nazivom “Izgradimo mir online!” uz podršku organizacije Catholic Relief Services (CRS). Ovim projektom želimo raditi na dijalogu u društvu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Želimo stvoriti jedinstvenu nit i poruku koja će biti poveznica svih stanovnika bez obzira na religiju ili nacionalnost mladih u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom nije nam samo cilj potaknuti promjene isključivo u našoj lokalnoj zajednici, već u nekoliko zajednica, koje mogu zajednički doprinijeti izgradnji međureligijskog dijaloga u urbanim i ruralnim sredinama.

Aktivnosti ćemo realizovati putem društvenih mreža, interneta i radija, kako bismo omogućili što većem broju korisnika, da postanu dio diskusije i interakcije.

Ovim putem želimo naglasiti da je u proteklim danima, naš tim realizovao određene aktivnosti koje su predviđene projektom.

Naime, održane su online radionice na platformi ZOOM, na temu: “Stereotipi i predrasude kao posljedica međusobnog nerazumijevanja”. Prvi dio radionice odnosio se na prednosti i nedostatke međureligijskog dialoga u Bosni i Hercegovini, te koliko je važno međusobno razumijevanje. Drugi dio radionice obuhvatao je temu “Sličnosti i razlike islama, kršćanstva i hriščanstva”. A tema trećeg dijela radionice bila je “Stereotipi i predrasude kao posljedica međusobnog nerazumijevanja”.

Poruka online radionice jeste ta da svaka religija želi izgraditi mir i kako je svaka od ovih religija slična, jer pripadnici monoteističkih religija vjeruju u jednog Boga. Mir i razumijevanje je potrebno za bolji razvoj i progres zajednice, te stereotipi i predrasude ne trebaju biti prisutni u našem društvu.

Jedna od aktivnosti projekta bile su radio emisije: “Upoznajmo se, da bismo se razumjeli!”.

Naime, realizovali smo gostovanje uživo na radio esmisiji kod Zlate Bahram “ljudska prava”, a tema je bila ta koliko mladi mogu da doprinesu miru i međureligijskom dialogu, da li se stanje u Bosni i Hercegovini može popraviti, te koliko zapravo mladi u sebi imaju nacionalizma i na koji način se to moze promijeniti.

Takođe, imali smo tri gostovanja u emisijama na na ZOS radiju. Na prvom gostovanju predstavili smo projekat, online radionicu koja je prethodno održana i aktivnosti koje sprovodimo kroz sam projekat. Takođe razgovarali smo o tome koliko su zapravo mladi u mogućnosti da postignu promijene i na koji način to mogu. Na drugom gostovanju predstavili smo negativan uticaj stereotipa i predrasuda na izgradnju mira. A na trećem gostovanju govorili smo o važnosti međusobnog poštivanja među religijama, te razlikama i sličnostima između islama, kršćanstva i hrišćanstva.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail