DISKRIMINACIJA LJUDSKA PRAVA

Recimo zauvijek NE nasilju nad ženama, i budimo i sami glas promjene!

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Na današnji dan slavimo ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Iako borba žena traje već stotinu godina, ona još uvijek nije završena.

Žene u cijelom svijetu se nažalost još uvijek bore s raznim predrasudama, diskriminacijom, naročito u poslovnom svijetu gdje još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju. U nekim dijelovima svijeta ženama su uskraćena i gotovo sva osnova ljudska prava.

Ali ono što je poražavajuće jeste činjenica da većina ljudi i ne zna zašto se slavi 8. Mart, ne zna da ovaj dan slavi borbu žena za ravnopravnost, već smatra da slavi generalno ženski rod.

Upravo ovim divnim povodom, na današnji dan želimo najaviti da ćemo u sklopu našeg projekta pod nazivom “Budimo glas promjene!”, koji finansira Ekumenska inicijativa žena, sprovesti ulične kampanje, gdje ćemo podijeliti preko 2000 letaka u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Konjicu i Tešnju.

Danas su žene u jako nezavidnom položaju u našem društvu, a podršku bi trebale dobijati kako od žena tako i od muškaraca.

Osim fizičkog, psihičkog i ekonomskog nasilja nad ženama, koje se dešava u stvarnom svijetu, postoji itekako rasprostranjeno nasilje nad ženama na internetu, koje ne tako rijetko prevazilazi liniju virtualnosti, te se odvija u realnosti. U našem društvu je jako izražen govor mržnje prema ženama u online svijetu, jedan vid govora mržnje prema ženama su negativni komentari na izražene stavove, na mišljenja, a anonimnost koju omogućava internet je izuzetno opasna.

Žene su češće žrtve zlostavljanja od muškaraca. Ti napadi utiču na dostojanstvo žene, na radnom mjestu ili drugdje, sprečavaju je da izrazi svoje mišljenje, potkopava joj se pravo na slobodu govora.

Žene su bića koja na svojim plećima nose mnogobrojne terete, na kraju krajeva, one su te koje nas nose u sebi devet mjeseci, rađaju i podižu, pa zašto onda zanemarivati i zloupotrebljavati njihovu golemu ulogu u našem čovječanstvu.

Recimo zauvijek NE nasilju nad ženama, i budimo i sami glas promjene!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail