RODNA RAVNOPRAVNOST

POLITIKA (BEZ) MUŠKARACA?!

Svaka zemlja zaslužuje da ima i da izabere najbolje moguće lidere/ke, a to znači da se ženama mora dati mnogo više mogućnosti da budu izabrane i mnogo više prostora da se istaknu.
GA smatra da ravnopravno učešće žena u politici i vlasti je od suštinskog značaja za izgradnju i održavanje demokratije, ali i za zalaganje za ravnopravnost i zaštitu od svakog oblika diskriminacije. Kroz svoje djelovanje Udruženje „Global Analitika“ veliki značaj u radu daje  ravnopravnosti, što smo pokazali primjerom da većinu članova našeg udruženja čine žene. Osim toga, među osnovnim ciljevima rada udruženja spada i borba za prava žena na svim poljima.
Iako žene čine više od 50% svjetske populacije i dalje su nedovoljno zastupljene i potcijenjene i kao biračko tijelo, i kao politički lideri i kao predstavnici vlasti.

Šta se desi kada pripadnike muškog spola uklonimo sa slika političkih skupova, pogledajte u ovom videu.

Elle UK nedavno je objavio video koji pokazuje kako se mali broj žena nalazi na visokim pozicijama širom svijeta. Video je dio kampanje koju Elle sprovodi pod nazivom #MoreWomen, a produkciju potpisuje Alex Holder i Alyssa Boni iz RSA filmova. Zbog potreba snimanja filma, slike sa političkih skupova su u Photoshopu uređene, na način da su uklonjeni svi muškarci, ostavljajući sablasno prazne sobe sa samo nekoliko žena.

Priča o tome kako žene na pozicijama stalno podržavaju i osnažuju jedne druge se stalno ignoriše, pa je cilj ove kampanje da se pokaže moć i važnost žena u politici, s ciljem osiguravanja podrške širom svijeta za zalaganje za globalnu jednakost.“(Elle UK)

Učešće žena u politici nije stvar mode, ambicije ili ispunjavanja određene kvote. To je nephodnost, koju diktiraju globalni, ekonomski i sigurnosni izazovi. Potrebni su zajednički napori i žena i muškaraca za prevazilaženje ovih izazova. Kao glavne razloge i prepreke nedovoljnog političkog angažmana žena možemo označiti nejednakost, neravnopravnost i socijalnu isključenost, a koji ometaju demokratski i ekonomski razvoj bilo koje zemlje na štetu svakog člana društva.

Stoga zajedničkim naporima moramo se boriti za ravnopravnost svih članova našeg društva, da bi mogli doprinijeti unapređenju kvalitete života i društva.

#MoreWomen

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail