LJUDSKA PRAVA

Podrška djeci bez roditeljskog staranja u vrijeme pandemije

Centar za društvena istraživanja Global Analitka iz Sarajeva uz podršku Ambasade Slovačke Republike u BiH, već drugu godinu za redom podržava rad JU Dječijeg doma u Mostaru.

Global Analitika realizira projekat “Samo pozitiva” na području Bosne i Hercegovinu, s obzirom da smo uvidjeli da je jako malo pozitivnih stvari koje se promoviraju i smatramo da je neophodno raditi na unapređenju pozitivnijeg razmišljanja. Bosni i Hercegovini kao post-konfliktnom društvu, koje je opterećeno posljedicama ratnih dešavanja, nedovoljnom međuetničkom saradnjom i povjerenja, potrebno je mnogo više pozitivnih vijesti, poput dnevne doze pozitive.

Planiramo distribuirati pozitivne vijesti i realizovati online edukacija mladih o fotografiji i video montaži, kao i same radionice u 10 gradova, kako bismo podstakli mlade da se angažuju u medijskoj promociji pozitivnih vijesti u Bosni i Hercegovini.

Posebna komponenta ovog projekta jeste podrška JU Dječijem domu u Mostaru, koja je ostvarena zahvaljujući ambasadoru Ambasade Slovačke u BiH, NJ. E. Martin Kačo, u opremanju sa IT opremom – 2 laptopa i dodatna oprema.

Na prostoru JU Dječijeg doma u Mostaru, u prisustvu direktorice Dalide Demirović i predstavnice Global Analitike, Anese Agović, realizovana je zvanična primopredaja opreme, uz poštivanje epidemioloških mjera.

“Već duži niz godina sarađujemo sa direktoricom Demirović u cilju što kvalitetnije podršku djeci i mladima kao štićenicima doma, kako bismo svojim doprinosom njihovo djetinjstvo i odrastanje uljepšali. Ove godine smo takođe planirali već redovan ljetni kamp, no bili smo prisiljeni da isti otkažemo, te smo se odlučili da na najpotrebniji način pružimo podršku domu. S obzirom na datu situaciju sa epidemijom COVID-19, najpotrebnija podrška domu je kroz donacije laptopa i računarske opreme zbog online škole”, poručila je Agović iz Global Analitike.

Ovim projektom ne želimo samo donirati opremu, već želimo aktivno uključiti djecu i mlade u promociji njihovih pozitivnih vijesti i svega onoga što njih čini sretnima.

“Pripremamo se kao da će online nastava početi ponovo, te nastojimo obezbijediti što veći broj računara i laptopa. Ova donacija nam zaista mnogo znači, posebno sada kada djeca iz doma ne mogu izlaziti vani zbog situacije sa korona virusom, te će moći svoje vrijeme ispuniti edukativnim i informativnim sadržajem. Ovim putem se posebno zahvaljujem u ime djece i u ime naše ustanove i Ambasadi i Global Analitici”, izjavila je Demirović.

Jedan od doniranih laptopa, koristiće štićenica Nadira Haljković, studentica druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”, koji će joj olakšati dalje školovanje.

Nadira Haljković

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve mlade da uzmu učešće u našem projektu, koji ima za cilj da bude mjesto pozitivnih vijesti i da angažuje mlade iz cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat će omogućiti mladima da svaku pozitivnu vijest iz svog okruženja predstave građanima Bosne i Hercegovine, u cilju predstavljanja pozitivne slike Bosne i Hercegovine i promoviranja angažmana mladih u kreiranju boljeg društva. Sve detaljnije informacije možete dobiti na web stranici i društvenim medijima Global Analitike.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail