NASILNI EKSTREMIZAM I RADIKALIZAM

Održivost pristupa prevencije nasilnog ekstremizma u BiH

U hotelu Holiday u Sarajevu od 17. do 18. januara 2019. godine održana je radionica koju je organizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja je okupila stručnjake iz oblasti nasilnog ekstremizma i radikalizma iz zemalja Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Tokom radionice, gosti iz Belgije, Holandije i Finske, članovi akademske zajednice i nevladinih organizacija koje se bave istraživanjem nasilnog ekstremizma, terorizma, radikalizacije su predstavili svoja istraživanja, rezultate rada u proteklom periodu, te iznijeli istraživačke prioritete za nadolazeći period.

Učesnici iz Bosne i Hercegovina među kojima su bili prisutni predstavnici damaćih i stranih nevladinih organizacija i nezavisni istraživači, predstavili su istraživanja o prisutnosti i prevenciji nasilnom ekstremizma. Drugi dan radionice  magistrica psihologije Olivera Đokić je predstavila rezultate istraživanja i buduće aktivnosti Centra za društvena istraživanja Global Analitika. Predstavnici Global Analitike su takođe prezentovali su djelatnosti i projekte koje su do sada realizovali i realizuju iz oblasti ekstremizma, sa akcentom na projekat “NE EKSTREMIZMU” koji je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, kao i naučno –istraživački projekat “Online radikalizacija u Bosni i Hercegovini”. Takođe je i saradnik Global Analitike i nezavisni istraživač Safet Mušić, prezentovao i svoj istraživački opus, kojim je ukazao na specifičnosti Bosne i Hercegovine u odnosu na problematiku nasilnog ekstremizma, sa posebnim naglaskom na pojavu novih oblika radikalizacije širom Bosne i Hercegovine.

Radionicom je prezentovana važnost prevencije ekstremizma i radikalizma sa osvrtom na ulogu vladinih, nevladinih i obrazovnih institucija u sprječavanju i prepoznavanju nasilnog ekstremizma, ali i važnost angažmana profesionalnog, iskusnog i komptentnog osoblja po navedenoj problematici. Na radionici je takođe naglašena i važnost aktivne uloge porodice i sredine u prevenciji nasilnog ekstremizma kod mladih osoba.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail