STIL ŽIVOTA

NE PROPUSTITE SPEKTAKULARNI “SVEMIRSKI VATROMET”

Prizor meteorske kiše koji će vas oduševiti

Zbog užurbanog tempa života nerijetko primjećujemo pojave, koje su tako izuzetne da oduzimaju dah. Baš kao jedna od takvih je upravo ova meteorska kiša.

Sa noći u srijedu na četvrtak, tačnije 12. na 13. avgust, imaćemo priliku da uživamo u spektakularnoj kiši zvijezdi padalica. U ovom “svemirskom vatrometu” moći će uživati ljudi širom svijeta, a u momentu kada dostigne svoj vrhunac, nebo će prošarati i do stotinu zvijezda padalica na sat.

Stoga vjerujemo da je ovako nešto, vrijedno vaše pažnje, jer prema mišljenjima stručnjaka, ovaj put će biti moguće da se mnogo više vidi, nego inače; iz razloga što će mladi mjesec biti u svojoj najtamnijoj fazi, te svojom svjetlosti neće uticati na posmatranje ove izuzetne pojave.

Ova meteorska kiša, Perseidi  koja redovno ukrasi nebo najčešće u periodu od 23. jula do 20.avgusta, porijeklom je od repa komete Svift Tatl, a kojoj je potrebno 130 godina da obiđe krug oko Sunčevog sistema, a da pri tome ostavi za sobom oblak meteorida. Na Zemljinom putanji oko Sunca, ova „zrnca” prodiru u atmosferu brzinom od oko 60 kilometara u sekundi i sagorijevaju se u njoj.

Posvjedočimo zajedno ovom godišnjem svemirskom fenomenu, koji će zaista biti spektakularan. Mogućnosti da ovakvim pojavama posvjedočimo sve su rjeđe, najviše iz razloga, što smo kontinuirano zauzeti i obuzeti svakodnevnim obavezama koje nam život nameće. Stoga, zastanimo na trenutak, osvrnimo se oko sebe, uživajmo u ovim spektakularnim pogledima koje nam priroda pruža, jer svakako sve prolazi…

Ali, jedino nas male stvari i lijepe uspomene motivišu i daju snagu da idemo dalje, iznova…

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail