SIGURNOST

NAVIJAČKI NEREDI

Svakodnevnica ili sigurnosni propust?!

Istraživanje i analiza procesa demokratskih promjena u  BiH i državama bivše Jugoslavije je pokazala da su ove države specifične u odnosu na ostale države istočne i jugoistočne Evrope po tome da su kroz taj proces istovremeno prolazile i kroz proces oružanih sukoba i konflikt u svim segmentima života. Takvo stanje je uticalo na sve sociološke i društvene parametre, a posebno se odrazilo na različitosti i neprihvatanje društvenih promjena od strane mlađe generacija, najvjerovatnije zbog toga što su bili nosioci posljedica ratnih dešavanja i kao takvi su najjače osjetili kompleksnost i težinu ratnih i postratnih trauma. Osim toga postkonfliktno društvo i država koja još gradi demokratske standarde nemaju snage da osiguraju neka od osnovnih ljudskih prava, i posebno ispaštaju mladi ljudi.

Naše istraživanje je pokazalo, kako vrijeme odmiče, direktni učesnici rata se sve manje dovode u vezu sa nasiljem koje ima etnički predznak, a što je iznenađujuće, mladi koji su nerijetko rođeni poslije rata su nosioci nasilnog ponašanja.

Kao jedan od primjera iz prakse, navodimo navijačke nerede koji su se odvijali u Vogošći, koji su prethodili fudbalskoj utakmici.

Epilog nereda eskalirao je prema slijedećim informacijama, koje je glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu potvrdila medijima; da je 27 osoba povrijeđeno u sukobima navijača. Od 27 povrijeđenih osoba, jedanaest je državljana Bosne i Hercegovine, od kojih su trojica zadobila teške povrede, kao i to da su devet povrijeđenih osoba pripadnici policijskih snaga. Preostalih sedam povrijeđenih su državljani Poljske. Pored velikog broja povrijeđenih, pričinjena je i velika materijalna šteta, uništeno je i oštećeno nekoliko policijskih vozila, inventar hotela u kojem su odsjeli poljski navijači je dijelom uništen, kao i jedan autobus kojim su poljski navijači stigli.

Ovi statistički brojevi predstavljaju bilans nakon sukoba navijača, koji se dogodio u Vogošći, a čemu je prethodila tuča navijača na Baščaršiji u toku večeri.

Da bi došli do uzroka zbog kojih se desio incident ovolikog razmjera, te da bi se moglo govoriti o odgovornosti za incident, te da li se radilo o sigurnosnom propustu, potrebno je uraditi dodatnu istragu i analizu. Nesumnjivo je da u zadnjih nekoliko događaja u BiH u kojima je došlo do narušavanja stanja sigurnosti, ima propusta kada su u pitanju poduzete sigurnosne mjere. U većini slučajeva postoje obavještajne informacije o sigurnosnim rizicima,ali se one očito ne uzimaju za ozbiljno, tj ne poduzmu se adekvatne kontramjere u odnosu na nivo sigurnosne prijetnje.

Općepoznata je činjenica da su navijači kluba Lecha iz Poznana, (protivnici FK Sarajevo u okviru drugog pretkola Lige prvaka), poznati huligani u evropskim razmjerima. O tome su pisali svi mediji čim je FK Sarajevo saznalo svoga protivnika. S obzirom da se radi o navijačima, koji gdje god da su gostovali prateći njihov tim, učestvovali su u neredima širih razmjera. Takođe su postojale i potrebne obavještajne informacije o pripadnicima ove navijačke grupe. Nakon svega, nameće se neizostavno pitanje, zašto se onda nije posvetilo više pažnje sigurnosnim mjerama?

Po nekim mišljenjima iskusnih policijskih i sigurnosnih stručnjaka u BiH, postoje dva ponuđena odgovora. Radi se o neadekvatnom reagovanju i neefikasnim mjerama policijskih agencija obzirom na nivo sigurnosne prijetnje, a drugi razlog je zamor personala koji je uključen u osiguranje i procjene sigurnosne situacije.

Nezaboravni incident u Srebrenici tokom obilježavanja godišnjice genocida, kao i ovaj incident sa navijačima su dovoljno upozorenje da je potrebno maksimalno pojačati napore u smislu stvaranja preduslova za sigurno okruženje i sigurnu budućnost. Šta i kako dalje? Očito da je potrebna reforma sigurnosnog sektora u BiH, potrebno je raditi i na novoj strategiji, taktici i potpuno novom pristupu u odnosu na nove sigurnosne izazove i prijetnje. Potrebno je prilagoditi policijske strukture stvarnim potrebama i sigurnosnim izazovima, uskladiti sa evropskim standardima, modernizovati opremu i sredstva kojima su opremljene policijske strukture. Znači sve se opet vraća na politiku i donosioce odluka na svim nivoima, moraju biti svjesni da je neophodno da se više značaja pridaje opštoj sigurnosti. To je preduslov za sva dalja napredovanja ka euroatlantskim integracijama, kao i za dalji razvoj demokratskog i sigurnog društva.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 Comment

Click here to post a comment