CYBER

Kako hakirati automobil koristeći pametni telefon?

Prema eksperimentu koji je sproveden od strane vanrednog profesora na Fakultetu informacijskih nauka Hiroshima City Univerziteta u Japanu, vozila opremljena uređajima povezanim sa internetom, mogu biti zloupotrijebljenja, hakiranjem na način daljinskog upravljanja putem pametnih telefona.

Eksperimentom je profesor Hiroyuki Inoue, praktično pokazao otvaranje,  i zatvaranje prozora na automobilima,  zaustavljanje funkcije  ubrzavanje  automobila putem papučice gasa,  i prikazivanje  pogrešne brzine na  čitaču i ostale zastoje i zloupotrebe koje je moguće sprovesti hakiranjem kompjuterskih podataka i sistema u automobilima.

Inoue smatra da automobili koji su trenutno na tržištu  ne mogu biti hakirani i zloupotrijebljeni na ovaj način samo u slučajevima ako nemaju pristup internetu.  Automobili  koji su u privatnoj režiji modificirani i opremljeni internet uređajima mogu biti hakovani upozorava profesor, kao i vozila sa autopilotom i pratećim internetskim tehnologijama, koje razvija Japanska autoindustrija.

Inoue je ovaj  eksperiment sproveo na automobilu Toyota Motor Corp Corolla Fielder  Hybrid 2013, sa ugrađenim  Wi-Fi uređajima i komercijalno dostupnim dijelovima koji koštaju oko 10.000 jena (US $ 83), koristeći vlastitu smartphone aplikaciju za daljinsko upravljanje vozilom. Na ovaj način, Inoeu se  povezao sa  Wi-Fi uređajem u terminalu automobila dugim oko pet centimetara koji se obično koristi za priključivanje i praćenje uređaja za radove na održavanju vozila, te je dobio pristup nešifrovanim podacima unutar kompjutera u automobilu, koji kontroliraju motor, kočnice i ostale funkcije.

Tokom eksperimentalnog hakovanja, ubačena je velika količina prometa podataka, stvorena je situacija slična kao kod kompjutera  na kojem je došlo do distribuiranog uskraćivanja usluga (DDoS napad virusom), što je jedna od uobičajena tehnika koje koriste hakeri za napad na servere preko interneta.

Na navedeni način, paralizirana je kontrol tabla automobila, vozač nije bio u mogućnosti  čak ni upaliti vozilo, niti pomjeriti  volan. Jedan od rezultata rezultata hakovanja je bio je taj da je parkirano vozilo pokazivalo čitanje od 180 K/S. Krajnji rezultat hakiranja, je taj da je vozač automobila ostao  bez mogućnosti upravljanja funkcijama vozila.

Profesor Inoue je na ovaj način ukazao na potrebu zaštite kompjuterskih podataka i sistema u automobilima kao i na potrebu poduzimanja  ostalih neophodnih sigurnosnih mjera od strane vlade i autoindustrije u cilju zaštite automobilski korisnika, od neželjenih pristupa i vanjskih  zlopotreba. Eksperimentom se pokazalo  da su važni podaci automobilskih komunikacija izloženi i dostupni kao i da ostali automobili mogu biti predmet hakiranja i neovlaštenih pristupa  na sličan način.

Eksperiment profesora Hiroyuki Inoue izazvao je rekaciju  Udruženja Japanskih proizvođača automobila, koji su  izjavili da će će raditi na zaštitnim mjerama kompjuterskih podataka i sistema u automobilima u saradnji sa vladom Japana. Također iz Toyote su izjavili  da će nastaviti raditi  na poboljšanju i unaprijeđivanju zaštite na sigurnosti informacija i zaštitnim mjerama kompjuterskih podataka u automobilima.

Inoue će objaviti detalje eksperimenta na trodnevnom simpoziju o cyber sigurnosti u Okinawi.

Pogledajte video ispod:

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail