SIGURNOST

Izgradimo budućnost zajedno!

U okviru projekta “Izgradimo mir zajedno!” u Dječijem domu u Mostaru Centar za društveno istraživanje Global Analitika je organizovao i ove godine mirovni ljetni kamp pod nazivom ‘Izgradimo budućnost zajedno!’ od 29. jula do 02. avgusta, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

U Bosni i Hercegovini zbog nedovoljnog nivoa vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, kao i raširene korupcije, diskriminaciju i nasilje je jako teško suzbiti, te ovakvi događaji su važni, jer omogućavaju mladima da se iskažu i ohrabre da svojim aktivizmom doprinose boljitku u svojim zajednicama.

“Od izuzetnog značaja je da društvu vlastitim primjerom naglasimo i pokažemo da svaka osoba u našem društvu može biti aktivan akter u mirovnim procesima i da može doprinijeti da naše društvo bude sigurnije i zasnovano na međuentitetskoj saradnji i međusobnom poštivanju i podršci”, izjavila je Anesa Agović, direktorica Global Analitike.

Projekat “Izgradimo mir zajedno!” ima za cilj doprinijeti uspostavljanju novih mostova povjerenja, saradnje i jedinstva među mladima širom BiH, temeljenih na aktivizmu mladih i građanskom angažmanu i njihovim naporima u stvaranju narativa gdje je izgradnja mira i međusobno poštivanje imperativ našeg društva.

Mustafa Mehić, jedan od učesnika kampa, ističe kako mu je prvi put da učestvuje na kampu koji je okupio mlade sa i bez invaliditeta. 

“Učestvovati u aktivnostima za mlade u našem društvu je izazov, ponajprije za osobe s invaliditetom, poput mene, jer uopšte aktivnosti na ovakvim događajima nisu prilagođene za osobe s invaliditetom. Svojim učešćem na ovom ljetnom kampu želim mladima i vršnjacima kroz vlastiti primjer pokazati šta znači biti osoba s invaliditetom u našem društvu, odnosno sa koliko se prepreka u svojoj svakodnevnici suočimo, a da pri tome jako malo nailazimo na podršku i prilagođenost našim potrebama. Smatram da je na ovakve događaje veoma važno uključiti osobe s invaliditetom kako bi demonstrirali inkluziju u praksi, te naglasili da svaka osoba treba aktivno da sudjeluje u mirovnim procesima.”

Pored toga što će djeca i mladi da se upoznaju sa tim šta znači biti osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, ovakvi događaji su veoma važni kako bi bar manji dio stanovništva srušio predrasude o osobama sa invaliditetom, jer moramo kao društvo da osiguramo jednakost i pravičnost za sve.

Osim edukativnog karaktera ovog kampa, organizatori su imali za cilj da koriste i sport kao sredstvo zbližavanja učesnika, ali i da pokažu kako je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje su svi jednaki i gdje svi imaju priliku da uspiju. 

S obzirom da je ovo već drugi mirovni kamp u Mostaru u organizaciji Global Analitike, Azra Dedić iz Bihaća se i ove godine pridružila kampu, ali kao trenerica na kampu. 

Azra Dedić, osoba sa Down sindromom koja je ostvarila veliki uspjeh i postala prva osoba nositeljica 1. Dana u judou kaže: “Jako sam sretna što sam bila ponovo pozvana da dođem na kamp u Mostar. Ali, moram priznati da sam bila još sretnija kada sam saznala da ću dobiti priliku da ove godine budem i trenerica. Imala sam zadatak da izvedem trening judoa, i tu mi je moj trener, Fikret Bečić, puno pomogao i u samoj pripremi treninga. Imala sam zacrtan cilj kako želim da izvedem taj trening i uspjela sam u tome.”

Samoj realizaciji simulacije judo treninga za mlade sa ili bez invaliditeta je i prepoznata od strane Judo kluba Neretva iz Mostara, koji su nesebično ustupili svoje prostorije za trening, ali su i vrlo rado asistirali i trenirali sa našom trenericom Azrom Dedić.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail