AKTIVNOSTI

Prijava na trening: Budi i TI informisan!

Centar za društvena istraživanja Global Analitika Vam predstavlja još jedan u nizu projekata, pod nazivom „Budi i TI informisan“. Ovaj projekat je dio programa „Safejournalist.net“, koji je podržan od strane Evropske unije. Osnova naše ideje i pozadine ovog projekta jeste medijska slika Bosne i Hercegovine koja se može ukratko opisati kao nedovoljno slobodna i pod uticajem politike.  Problem s kojim se bosanskohercegovačko društvo susreće, gledajući u pravcu medija, jeste kontrola tih istih medija, te plasman vijesti kroz određene kanale poruke. Samim time, društvo nema realnu i tačnu informaciju dešavanja ili događaja koji je aktuelan, niti adekvatnu predstavljenu sliku u javnosti o subjektima koji su značajni za svakog pojedinca. Pored prethodno navedenog, nužno je i naglasiti neprofesionalnost novinara, što time narušava integritet i vjerodostojnost profesionalnih medija. Iz toga proizilazi i to da novinari postaju meta, kako politike, tako i građana, jer se smatraju pokretačima lošeg i pogrešnog, samo iz razloga što rade svoj posao. Sve ovo potvrđuje i izvještaj Reportera bez granica, na listi indeksa medijskih sloboda BiH je pala s lanjskog 58. mjesta na ovogodišnje 67. BiH ima veoma rascjepkano medijsko tržište – sa 40-ak TV stanica, 150 radijskih stanica, nekoliko dnevnih novina i novinskih agencija, gotovo 200 magazina te oko 600 web-stranica – koje ne implicira pluralizam informacija i mišljenja.

Shodno s navedenom, ovaj projekat nastoji da mladim ljudima, budućim generacijama, podigne svijest o važnosti novinara, njihovoj ulozi, sigurnosti i toga da je njihov život i profesija jednako važan kao i svačiji drugi.

Jedna od komponenti projekta jeste i trening za mlade, na kojem će se govoriti o tome šta je zapravo novinarstvo, koji su izazovi i opasnosti ove profesije, kako pomoći da novinari budu sigurniji, te koliki je značaj profesionalnog novinarstva za dalje unaprijeđenje demokratskih procesa u BiH. Trening uključuje učešće 20 mladih ljudi koji žele naučiti nešto više upravo o ovoj temi i tako doprinijeti promjenama u našoj državi. Ovim putem želimo da pozovemo sve zainteresovane koji smatraju da mogu biti glas koji će ostvariti promjene, da nam se prijave.

Trening će se održati 26. i 27.05.2022. godine s početkom u 14h u prostorijama Vijeća mladih Općine Stari Grad.

Svoje prijave možete slati na email e.globalanalitika@gmail.com ili se javiti na Instagram račun Global Analitike.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail