RODNA RAVNOPRAVNOST

ZNAČAJ ŽENA U DRUŠTVU

Poruka Pape Franje o bitnosti učestvovanja žena u društvenim promjenama

Kao osoba koja je svrstana u kategoriju ikona liste najuticajnijih osoba poznatog časopisa Time, te kao takva, poruka Pape Franje je i više nego jasna, ali ima i određenu težinu.*

Njegova poruka glasi: “Žene predstavljaju važan glas našeg društva. Nekada se kao cjelina našeg društva ponaša previše šovinistički, pa ne ostavljamo dovoljno mjesta za žene. Žene su u mogućnosti da vide stvari drugačije od muškaraca, te ne prežu od postavljanja pitanja, koje čak muškarci i ne razumiju.”

Jedna od najznačajnijih karakteristika modernizacijskih i postmodernizacijskih procesa na tržištu rada, ali i političkoj sceni svakako predstavlja ulazak žena u velikim brojevima, ali i dalje nedovoljan broj.

Budući da rod oblikuje šanse za zapošljavanje, iskustva i plaće žena i muškaraca u današnjem domaćem, ali i svjetskom društvu, sociolozi se slažu da je učestvovanje žena i muškaraca u plaćenom poslu, vrsta posla, društvena vrijednost rada koji rade u društvu uvijek predstavljaju ključne odrednice njihova općeg statusa u društvu.

Vrlo je značajno za status žena i njihovu ulogu u društvu, kada ovako poznate, ali i uticajne osobe prepoznaju vrijednost žena i mladih liderki, te bez bojazni to ističu; jer je upravo ta podrška koja nedostaje ženama.

Još jedan statistički podatak koji govori o surovoj realnosti našeg društva, te dodatno nas obavezuje na što veći angažman povodom rodne neravnopravnosti koja vlada; jeste da od 153 ministarske pozicije na nivou naše države, na samo 23 imenovane su žene, a što iznosi 14,8% od ukupnog broja.

*http://time.com/3822656/pope-francis-2015-time-100/

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail