CYBER

Zaključci nakon INTERPOL-Europol konferencije o cyber kriminalu

INTERPOL-Europol cyber kriminala konferencija je završena sa odlučnom namjerom o rješavanju i unaprijeđenju saradnje više interesnih grupa u borbi protiv cyber kriminala.

Konferencija je organizovana u Singapuru, INTERPOLU – Globalnom kompleksu za inovacije, gdje je konferenciji prisustvovalo oko 200 cyber stručnjaka iz 56 zemalja.

Predstavnici za provedbu zakona, privatnog sektora i akademske zajednice predvodili su učesnike konferencije, koji su dali svoj doprinos u interaktivnim sesijama na teme, uključujući i pripisivanje cyber napada, korištenje tehnologije od strane terorista, ransomwarea*, neprobojni hosting i digitalna forenzika.

Poboljšanje privatno-javnog partnerstva, preoblikovanje sporazuma o razmjenama informacija i dalji razvoj regionalno usmjerenih programa izgradnje kapaciteta su identifikovani kao ključna područja za buduće napore.

Zaključci su naglasili potrebu za sljedećim:

  • Agencije za provođenje zakona i kompanije iz privatnog sektora treba da razmotre i nađu rješenja za rješavanje odgovarajućih ograničenja prilikom istrage cyber kriminala.
  • Inicijative za podrške usmjerene ka korisnicima, kao što su ‘Nema više otkupa’, projekt koji uključuje saradnju više aktera, s ciljem pomoći žrtvama ransomwarea, da dođu do svojih šifriranih podataka bez plaćanja otkupnine njihovom napadaču.
  • Interpol i Europol treba da iskažu podršku postojećim subjektima u njihovom osnivanju regionalnih cyber centara putem izgradnje kapaciteta i razmjene informacija.

* Ransomware je kompjuterski maliciozni softver koji se instalira tajno na kompjuter žrtve, izvršava kriptovani napad virusom s ciljem negativnog uticanja, da bi omogućio izvršiocu napada da potražuje otkupninu za vraćanje podataka.

Brz napredak informatičke tehnologije je bio jedan od ključnih pokretača za globalni razvoj u posljednjih nekoliko godina. Međutim, ovim napretkom ostvarene su nove prijetnje za povećanom povezanosti svijeta. Cyber prijetnje su u porastu, s obzirom da cyber kriminalci razvijaju kapacitete za potencijalnim napadanjem miliona korisnika i probijanje digitalnih infrastruktura, stavljajući u opasnost istog funkcionisanje modernog društva. Cyber ratovanje, cyber špijunaže, automatski cyber napadi, online djela protiv imovine i lica utjelovljuju rastuće transnacionalne prijetnje.

Osim toga, terorističke grupe koriste društvene medije i kriptiranje platforme slanja poruka da radikalizuju i regrutuju nove članove koristeći se Internetom, predstavljajući mrežu sigurnosnih prijetnji državama i građanima. Nasuprot tome, odgovori vlada u borbi protiv cyber prijetnji s ciljem zaštite nacionalne sigurnosti pokreću etičku raspravu: da li sigurnosne mjere ograničavaju građanske slobode? Da li je sloboda izražavanja u opasnosti? Mediji su ključna komponenta u promoviranju svijesti u vezi sa potencijalnim dobicima i rizicima digitalne ere.

U okviru ovog neophodno je promovirati i razvijati obrazovano i precizno novinarstvo, kao i naglasiti važnost odgovornog izvještavanja i prenošenja javnih informacija, što je potrebno više nego ikad, da bi zaokružili etičke rasprave o okruženju novih digitalnih trendova i složenih pitanja sigurnosti.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail