MIGRANTSKA SITUACIJA

“Više nego ikad je potrebno iskazati solidarnost!”

Povodom Međunarodnog dana migranata, Ujedinjeni narodi apeluju na saradnju u upravljanju migracijama kako bi se osiguralo da njene koristi budu raspoređene i da su ljudska prava svih zainteresiranih zaštićena – što je prepoznato u Agendi 2030. za održivi razvoj.

“Dokazi pokazuju da migranti generiraju ekonomske, društvene i kulturne benefite za društva širom svijeta”, izjavio je generalni sekretar António Guterres u svojoj poruci kojom obilježava Međunarodni dan migranata,  koji se tradicionalno obilježava 18. decembra.

“Ipak, neprijateljstvo prema migrantima nažalost raste širom svijeta. Solidarnost s migrantima nikada nije bila toliko potrebna. Klimatske promjene, nestabilnost i rastuće nejednakosti označavaju migraciju na taj način da ona neće tek tako nestati.”

Glavni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM), William Lacy Swing, uputio je hitan poziv za sigurnu migraciju u svijetu, koji se nalazi u konstantnom pokretu, što je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana migranata 2017. godine.

“Dok živimo u vrijeme kad povlaštena elita smatra globalnu mobilnost svojim pravom od rođenja, ona je uskraćena većem dijelu stanovnika naše planete”, naglasio je Swing.

Takođe je nazvao migraciju ljudskom stvarnošću kojom treba kvalitetno upravljati, a ne posmatrati kao problem koji se treba riješiti, dok je istaknuo prednosti Globalnog sporazuma za migracije, za koje se očekuje da će biti prihvaćen do kraja 2018. godine, kada se zaključe pregovori država članica UN-a.

“Ako prestanemo razmišljati o strogim i obaveznim pravilima koja omogućuju više od 34,5 miliona letova godišnje, koje nadalje omogućuju da 44 posto svjetske populacije  sigurno putuje, trebalo bi biti moguće pronaći neka zajednička pravila kako bi omogućili mnogima da putuju, migriraju i vrate se kućama slobodno i sigurno. Ukoliko ne pronađemo rješenja, krijumčari će to učiniti za nas, uz velike posljedice po ljudske živote i pore naših društava”, naglasio je Swing.

Stručnjaci UN-a za ljudska prava naglasili su daržave mogu imati značajnu ulogu u promovisanju pozitivnih percepcija o migrantima u široj javnosti, korištenjem i promovisanjem pozitivnog diskursa te predstavljanjem činjenica i studija, uključujući i o doprinosu migranata u društvu.

Broj migracija nastavlja da raste

U međuvremenu, Odjel za ekonomske i socijalne poslove UN-a objavio je novi izvještaj koji pokazuje da sada ima oko 258 miliona ljudi koji žive u zemlji koja nije njihova zemlja rođenja – što je 49 posto više od 2000. godine.

“Pouzdani podaci i dokazi ključni su za suzbijanje pogrešnih percepcija o migraciji i širenje pravilne informisanosti o migracijskim politikama”, objasnio je Liu Zhenmin, glavni sekretar UN-ovog odjela za ekonomske i socijalne poslove.

Dvogodišnji Izvještaj o Međunarodnim migracijama  iz 2017, kao najvažnije,  navodi da 3,4 posto svjetskih stanovnika ima status međunarodnog migranta, što odražava skroman porast od 2,8 posto u odnosu na 2000. godine. Nasuprot tome, broj migranata kao dio populacije koja živi u zemljama sa visokim prihodima porastao  je sa 9,6 posto u 2000. na 14 posto u 2017. godini.

“Ove nove procjene broja međunarodnih migranata širom svijeta pružit će važnu osnovicu za države članice kada počnu pregovore o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju”, istaknuo je gospodin Liu.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail