KRIMINAL I KORUPCIJA

Putanje transnacionalnog organizovanog kriminala sa globalnog aspekta

Novi izvještaj Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GITOC) pod nazivom “Globalna nelegalna ekonomija: putanje transnacionalnog organizovanog kriminala” daje grafički prikaz kako je globalna nelegalna ekonomija cvjetala u posljednjih 20 godina i predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti, razvoju i pravdi.

Objavljen povodom 14. Kongresa UN-a o sprječavanju kriminala i krivičnoj pravdi u Kyotu, izveštaj Globalne inicijative istražuje globalne pokretače nelegalnih ekonomija u poslednjih 20 godina. Kroz živopisne vizualizacije i analize fokusira se na evoluciju pet glavnih ilegalnih ekonomija u protekle dvije decenije: eksploatacija ljudi, nedozvoljena ekološka tržišta, ilegalne droge, kibernetički kriminal i ilegalna trgovina dozvoljenom i krivotvorenom robom. Izvještaj također razmatra nove trendove kako organizirani kriminal može djelovati u budućnosti i završava preporukama o tome kako promijeniti putanje zločina.

Izvještaj sadržan sa intervjuima novinara, autora i lidera civilnog društva, ovaj izvještaj prelazi s mega-trendova na lokalne utjecaje i pronalazi kriminalno podzemlje koje se neprimjetno povezalo s gornjim svijetom poslovanja i politike, zamagljujući razlike između ilegalnog i legalnog.

“Ovaj izvještaj pokazuje kako je organizovani kriminal u posljednjih 20 godina postao globalni i šteti mnogim aspektima života na našoj planeti”, izjavio je direktor GI-TOC-a Mark Shaw. “Organizovani kriminal nastavlja i profitira od glavnih svjetskih izazova i pokretač je neodrživog razvoja.”

“Ostavljene bez kontrole, sjene budućnosti izgledaju još zlokobnije. Potrebni su novi pristupi i globalni pristup ako ćemo promijeniti putanje organizovanog kriminala”,kaže Shaw.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala okuplja profesionalce koji rade na prvim linijama borbe protiv nelegalne ekonomije i kriminalnih aktera. Kroz mrežu globalnih opservatorija civilnog društva za nelegalnu ekonomiju, pratimo trendove koji se razvijaju i radimo na izgradnji dokaza za političko djelovanje, proširenju stručnjaka naše mreže i kataliziranju multisektorskih i holističkih odgovora na niz vrsta kriminala. Fondom za otpornost Globalne inicijative podržavamo aktiviste u zajednici i lokalne nevladine organizacije koje rade u područjima u kojima je upravljanje kriminalom kritično podrivanje sigurnosti i životnih šansi ljudi.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail