SIGURNOST

Prevencijom ekstremizma do suživota i ostanka mladih

U Teočaku, mjestu pokraj Tuzle, a na putu ka Bijeljini proteklog vikenda su se okupili mladi, srednjoškolci i studenti u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Teočaku u sklopu projekta, koji je podržan od Misije OSCE -a u BiH, uz posredstvo regionalnog ureda u Tuzli.

Saradnik Global Analitike i trener Vijeća mladih FBiH za tematiku sigurnosti i ekstremizma, dr. Safet Mušić, je održao predavanje na temu Prevencija ekstremizma kao važan alat za suživot. U navedenoj aktivnosti su učestvovali mladi iz Koalicije Društvo bez predrasuda Teočak iz četiri opštine (Teočak, Ugljevik, Lopare i Sapna), koji su kroz interaktivno predavanje i praktične primjere proširili znanja vezano za pojam ekstremizma, načine kako ekstremizam prodire među mlade ljude, kako mu se oduprijeti i kako prepoznati ekstremizam u njegovoj ranoj fazi – kada još nije prerastao u podršku/opravdavanje nasilja ili prihvatanje nasilja.

Mladi su takođe naučili kako huliganizam i neki drugi primjeri ekstremnog ponašanja mogu voditi u neki od oblika nasilnog ekstremizma, te kako pozivi sa kojima se eventualno susretnu, a odnose se na mogućnost da ratuju u nekim drugim državama, za izmišljene ciljeve i lažne motive, ustvari samo znači poziv u stradanje i smrt. Mladi iz ove četiri opštine su pokazali da oni razumiju opasnosti koje ekstremizam nosi, ali im je potrebno pružiti više podrške i prostora kroz omogućavanje prilika i realizacije ovakvih i/ili sličnih aktivnosti, koje stvaraju jasan otklon od svih pojava koje mogu voditi u nasilni ekstremizam i nasilje.

Prilikom usvajanja samih zaključaka, kroz razgovor i prezentaciju svojih zadataka, mladi su primjetili da mediji svojim neprofesionalnim i senzacionalističkim ponašanjem doprinose širenju ekstremnih ideologija i često pospješuju govor mržnje među mladima.

Zahvaljujući organizatorima, Koaliciji i njihovom nesebičnom i kontinuiranom trudu, pokazuju da se u Bosni i Hercegovini može živjeti u međusobnom poštovanju, da je suživot tu oko nas, da možemo najprije pomoći jedni drugima u susjedstvu. Entuzijasti iz ove četiri opštine, te načelnici ovih opština rade u tišini i sa skromnom podrškom međunarodnih organizacija, kako bi dali doprinos da mladi žive normalne živote u svojim mjestima, te da imaju i druge aktivnosti osim škole, čime postižu to da mladi ljudi razmišljaju da ostaju u BiH i da to nije nemoguća država kako je pojedini političari predstavljaju.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail