STIL ŽIVOTA

PET PRAKTIČNIH SAVJETA ZA POVRATAK U RADNU RUTINU

Savjeti kako se što prije prilagoditi na promjenu

Ljeto je prošlo ili prolazi, kako god lijepi ljetni dani su iza nas, mada kasno ljeto može biti prijatno, kao i jesen. Uvijek nam ponešto i u tom periodu može uljepšati dan. Ali ipak, kraj ljeta znači i povratak na posao, povratak radnim navikama, baš kao što i za djecu predstavlja povratak u školu…

Po nekim ispitivanjima da bi ponovo uhvatili radni ritam treba vremena, treba možda imati i poseban plan ili slijediti neku uobičajenu rutinu. Za neke od nas, to ne predstavlja neku veliku stvar. Ali za druge, to jednostavno nije lako. Možda vam ovih pet sugestija mogu pomoći da se lakše vratite u zdravu radnu rutinu:

 1. Nemojte preskakati doručak!slika 1

Da, svi smo ovo čuli milion puta. Vjerovatno smo čuli to još u vremenu dok smo bili mali, ali, da li smo zaista i slušali? Da bi imali bolju koncentraciju, raspoloženje, izdržljivost, neophodan nam je doručak. Možda je problem odabira šta pojesti tako rano, ali ima beskraj mogućnosti da se odabere nešto što će vam prijati. Pokušajte grčki jogurt s komadom voća, sendvič od kikiriki maslaca ili zdjelu ovsene ili neke druge kaše. Bitno je da je taj obrok lagan i da se sastoji od namirnica koje sadrže vlakna i proteine.

 1. Budite lider kada je u pitanju odlazak na ručak

  slika 2Bez obzira na to koliko imate godina uvijek je važno da se okružite s ljudima koji imaju pozitivan uticaj na vas. Zaboravite pritisak vršnjaka (npr. vaše kolege i njihove loše navike) i postanite vođa grupe koja ima za cilj da zdravije živi, i ako treba pronađite nove kolege sa kojima ćete ručati.
  Napravite plan gdje da ručate, u kojem restoranu je zdrava hrana ili čak ohrabrite svakoga da se dogovorite da jedan dan ili više dana u sedmici donesete zdravi ručak od kuće. Za ručak treba preferirati ribu, pileće salate, lagana variva sa puno povrća.

 2. Pronađite vrijeme za trening.

  slika 3
  Dok smo išli u školu, vannastavne aktivnosti su nam pomogle da budemo podalje od nevolja, na isti način danas možemo posmatrati potrebu da vježbamo. Umjesto da ležimo na kauču držeći daljinski i grickamo čips ili odemo sa kolegama na piće poslije posla pa „zaglavimo“, puno je bolje i zdravije pronaći redovnu fizičku aktivnost u kojoj se isto tako može uživati. Niko ne kaže da ne trebate biti socijalni, ali planiranje treninga na redovnoj osnovi može pomoći da vas vrati na zdrav način života, iako ste trenutno to zanemarili.

 3. Unaprijed planirajte šta jesti za večeru. Iako na izgled izgleda nevažno, ali je činjenica da svi stslika 5avljamo akcenat na pripremu doručka i ručka, ono za večeru može nešto što ostane od ručka ili neki namaz. Pa to često ispadne nepotrebno prejedanje, koje nije nimalo zdravo, debljamo se i ne pomaže za vraćanje radnog ritma. Kao što je poznato, sa odrastanjem dolazi i mnoštvo odgovornosti, ali jedna od njih treba da bude i planiranje zdrave večere.Možda da pokušate nedjeljom planirati šta želite jesti za večeru tokom naredne sedmice, pa tu hranu i pripremite, nabavite. Na primjer, u ponedjeljak navečer može biti losos, ječam i povrće. U utorak možda tjestenina sa škampima i spanaćem, u srijedu, pokušati sa piletinom na žaru, slatki krompir i brokolu, itd.

  U odnosu na djetinjstvo, dobra vijest je da ne morate da radite domaću zadaću nakon večere.

 4. Naspavajte se!slike56
  Većina nas tokom djetinjstva, nismo voljeli ići na spavanje, a naši roditelji su tražili mnoštvo načina da nas pošalju u krevet na vrijeme. S obzirom da je dosljednost kod djece zbog sticanja navika, izuzetno bitna, a i dovoljno sna neophodno za normalan rast i razvoj.

Pa nakon silnih godina, sada nemamo nikoga osim sebe da se raspravljamo oko odlaska u krevet na vrijeme. Trebamo znati da je spavanje toliko važno da moramo nastojati da to bude prioritet. Kada imamo dobar noćni odmor, mnogo je lakše da ostanemo čili i zdravi ujutro kao i tokom radnog dijela dana. Pogrešno je pred spavanje gledati TV ili duže korištenje računara, tableta ili mobitela. Sačuvajte te navike gledanja za vikende.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail