CYBER

Okrugli sto “Zaštita djece i mladih od zlostavljanja na Internetu”

Centar za društveno istraživanje “Global Analitika” Sarajeva 23. decembra, u sklopu realizacije treće faze projekta  organizovao je okrugli sto na temu “Zaštita djece i mladih od zlostavljanja na Internetu”, koji je podržan od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, u sklopu implementacije međunarodnog projekta, s ciljem pružanja podrške pravosuđu u Bosni i Hercegovini, kroz jačanje uloge tužilaca u sistemu krivičnog pravosuđa.

Učešće na okruglom stolu uzeli su predstavnici iz državnih institucija, među kojima predstavnici Centra za mentalno zdravlje Kantona Sarajevo, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, predstavnici obrazovnog sistema /pedagozi srednjih škole/, kao i predstavnici nevladinog sektora koji se bave problematikom međuvršnjačkog nasilja.

Na okruglom stolu su prezentirani statistički rezultati sprovedenog istraživanja na tri kantona, među kojima su istraživane osnovna i srednjoškolska populacija te njihovi roditelji i nastavnici. Učesnici okruglog stola su se upoznali više o problematici zlostavljanja mladih na internetu, koje to posljedice ima po mentalno zdravlje žrtve, te koji su načini za prevenciju. Također učesnicima je predočena restorativna pravda, kao i koju  ulogu restorativna pravda ima, te na koji način može doprinijeti suprotstavljanju cyberbullinga, ali i samoj prevenciji.

[tie_slideshow] [tie_slide] 1 | 15696547_633592586847333_1232447264_o [/tie_slide] [tie_slide] 2 | 15681688_633592556847336_844323955_o [/tie_slide] [tie_slide] 315658977_633592550180670_2126522275_o [/tie_slide] [/tie_slideshow]

Diskusija na okruglom stolu je bila produktivna, obogaćena komentarima i preporukama, gdje su svi učesnici koji su prisustvovali, već direktno ili indirektno povezani sa problematikom cyberbullinga. Nevladin sektor djeluje u ovom polju sprovodeći edukativne radionice i aktivnosti na širenju znanja o ovom problemu među roditeljima i  nastavnicima.

Svi učesnici su saglasni da na ovom pitanju treba raditi mnogo više, da je nephodno što više sprovoditi edukativne radionice u svim školama i nivoima, na godišnjem planu, raditi na konstantnoj edukaciji roditelja i učeničke populacije i podizanja svijesti te ciljane grupe o opasnostima koje vrebaju u cyber prostoru. Psiholozi su izrazili svoje stavove da je ovaj problem u porastu, da ostavlja velike posljedice po mentalno zdravlje žrtve kao i povećan broj samoubistava o kojima se malo govori u medijima. Prijedlozi su se također odnosili na uvođenje različitih filter opcija na društvene mreže, platforme za chat i slične aplikacije koje mladi koriste kako bi se smanjio protok neprimjerenih sadržaja i povećala sigurnost maloljetnika na internetu.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail