Uncategorized

OBAVIJEST

Poštovani,

Obavještavamo vas da je stranica GA bila je žrtva hakerskih DDoS napada, koji su započeli u ponedjeljak, 30. novembra u poslijepodnevnim satima. Zbog ovih napada velikom dijelu korisnika u potpunosti je onemogućen pristup portalu.

Ovo predstavlja prvi ovakav napad na stranicu našeg Udruženja, te smo pokrenuli postupak za pronalazak izvršioca ovog krivičnog djela.

Inače, DDoS napadi predstavljaju jedan od najčešćih načina onemogućenja rada određene internet stranice. Radi se o tome kada stotine, hiljade ili desetine hiljada računara šalju bespotreban saobraćaj na server, zbog čega se zagušuje mreža i opterećuje server tako da obični korisnici ne mogu neometano učitavati stranice. Ovi računari, koji se zovu “zombie”, uglavnom su zaraženi virusima ili crvima, koje naručitelj napada koristi za napad na određeni server.

Nažalost, osim skupih rješenja, još uvijek u svijetu nije pronađena stopostotna zaštita protiv DDoS napada, a šteta koju prouzrokuju ovi napadi je ogromna.  Sve velike svjetske web stranice nerijetko su žrtve ovakvih napada, a posljednjih par godina veoma su česti napadi na kako regionalne tako i bosanskohercegovačke web stranice.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tags