STIL ŽIVOTA

NAVIKE KOJE UGROŽAVAJU VAŠE MENTALNO ZDRAVLJE

Tokom svakodnevnice koja iz dana u dan ubrzava vaš tempo života, kao i zbog životnih obaveza koje su kontinuirani izvor stresa u vašem životu, donosimo vam rezultate do kojih je došao naš tim tokom istraživanja. Naravno da su izvor stresa u vašem životu i okruženju, stvari koje su izvan vašeg dometa kontrole događaja i promjena; ali isto tako životne situacije za koje imate moć da promijenite, ne treba da oklijevate. Nijedna promjena ne dolazi sama od sebe, dolazi od pojedinca. Ali, isto tako, promjene ne moraju biti velikih razmjera, da bi pokrenuli čitav lanac promjena. Počnite s manjom promjenom, barem za početak, počnite mijenjati neke navike, koje predstavljaju sitnice. Ne morate prekinuti dugogodišnju vezu/brak ili prijateljstvo, samo zato što ste neraspoloženi određeni period, niti tražiti krivca za vaše neuspjehe u drugima. Za promjenu posvetite sebi više vremena, te samim time polako mijenjajte način na koji razmišljate, način na koji doživljavate vaše neuspjehe, ali i uspjehe.

Okidač kod mnogih ljudi može biti čak i određena situacija u živout, takođe okidač može doći u obliku neke osobe s kojom ste proveli kraći ili duži period razgovarajući o životnim iskustvima. Ali, takođe okidač koji bi mogao navesti osobu da mijenja sebe ili svoj način razmišljanja, takođe može biti i neka knjiga koju ste pročitali, film koji ste pogledali, pa čak i čitajući ovaj članak, koji je pripremio naš tim, s ciljem da ukažemo na važnosti očuvanja vašeg mentalnog zdravlja.

Prema rezultatima do kojima smo došli tokom našeg istraživanja za ovaj članak, došli smo da saznanja koje to jednostavne stvari u vašem životu biste trebali promijeniti, da biste ubuduće koračali kroz život i životne nedaće, sretniji i zadovoljniji…

Depresiju, kao i ostala psihička stanja izazivaju problemi koji su izvan naše kontrole, kao gubitak voljene osobe, razvod braka ili raskid veze, ostanak bez posla ili finansijski problemi; kao i ostali mnogobrojni problemi, u zavisnosti od percepcije koji predstavljaju za neke manje važne, a za neke osobe, od krucijalne važnosti.

Početni stav koji treba da zauzmete, odnosno koji bi trebali da usvojite, jeste da počnete mijenjati upravo te male stvari koje mogu da utiču na poboljšanje vašeg raspoloženja, i više nego što ste toga svjesni.

Način vašeg predstavljanja putem socijalnih mreža, način vaše percepcije problema, način fizičke aktivnosti, može oslikati vaše trenutno psihičko stanje, odnosno nedostatak zadovoljstva i sreće samim sobom.

Ali, srećom po naše čitatelje, upravo su te stvari koje možete promijeniti i vrlo jednostavno primijeniti, te tako pokrenuti mnogo veću promjenu.

  • Eksponiranje svakodnevnih aktivnosti na socijalnim mrežama

S obzirom na trend koji je obuhvatio sve generacije, odučlanjivanja na socijalne mreže do fotografisanja i objavljivanja skoro svih svakodnevnih aktivnosti. Prema istraživanju, došli smo do saznanja da upravo zbog prevelikog fokusa na fotografisanje naše svakodnevnice, kasnije se pojavljuju problemi da upamtimo ono što smo vidjeli u poređenju sa onim što smo slikali. Stručnjaci na području psihologije, tačnije dr.sci. Diedra L. Clay, tvrdi da je „Objektiv veo pred našim očima, a da toga nismo ni svjesni.“.

Preporuka stručnjaka na području psihologije jeste da se fokusirate na subjekte pri fotografisanju slika, ili još bolje, zastanite, posmatrajte i uživajte u prizoru. Upijajte ljepotu i aktivno učestvujte u događajima u vašem okruženjima, izbjegavajte da budete nijemi posmtrač. To su stvari koje mogu predstavljati okidače za promjene, s ciljem jačanja vašeg mentalnog zdravlja.Casual young man lying in bed with a laptop - high angle view

  • Korelacija fizičke aktivnosti i depresije

Potrebno je da uzmete u obzir da ukoliko povećate vašu fizičku aktivnost, vrlo je moguće da smanjite šanse za rizik da obolite od depresije. Prema istraživanju, ukoliko imate više od 3 fizičke aktivnosti tokom jedne sedmice, rizik od oboljenja od depresije smanjuje se čak i do 19%; iz razloga što je dokazana korelacija između depresije i fizičke aktivnosti. Osobe koje su obolile od depresije, urijetko će odvojiti vrijeme za fizičku aktivnost, zbog nedostatka volje; ali suprotno tome jeste da osobe koje često i kontinuirano vježbaju, imaju mnogo manje šanse da obole od depresije.

Našim čitateljima preporučujemo da se jednostavno pokrenete. Čak i dok čitate ovaj članak, ustanite i pokrenite se. Ne morate odraditi naporan trening, već jednostavno izađite u šetnju sami, sa partnerom ili sa prijateljima. Nije bitna dužina vaše fizičke aktivnosti, bitno je da napravite napredak.5-everyday-activities-that-can-ruin-your-health-320x202

  • Odugovlačite vaše obaveze

Razmislite o zadacima koje ste odlagali već određeni vremenski period. Ako je mogući razlog tome zato što je dosadno ili jednostavno nemamo volje to da uradite, onda baš i ne možemo da vam pomognemo. Ali, ako ste izbjegavali zadatke, jer vas je to činilo anksioznim ili zato što se bojite mogućeg neuspjeha, onda odugovlačenje samo doprinosi povećanju mogućeg rizika ozbiljnog narušavanja vašeg mentalnog zdravlja.

Najprije vam preporučujemo da se malo opustite, prije nego što se uhvatite u koštac sa ovim zadacima koji vam izazivaju strah od neuspjeha ili anksioznost. Opuštanje možete postići kroz slušanje muzike ili vaše omiljene pjesme, odlaskom na trčanje ili izlaskom sa prijateljima na piće. Cilj opuštanja prije izvršenja vašeg zadatka, jeste da opustite vaš um i tijelo, te tako izvršenju zadatka pristupite motivisano, a ne pod stresom.923829744

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail