RODNA RAVNOPRAVNOST

Nasilje nije privatna stvar!

Centar za društveno istraživanje Global Analitika u okviru aktivnosti projekta “Reaguj kad nasilje ugasi ljubav!”, koji je podržan od strane Ekumenske inicijative žena, organizovao je okrugli sto 17. septembra u Sarajevu.

Okruglom stolu je prisustvovalo 21 učesnica, a učešće su uzeli učesnice projektnih aktivnosti/žrtve nasilja, predstavnici nadležnih državnih institucija, među kojima predstavnici Centra za mentalno zdravlje Kantona Sarajevo, Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, predstavnici sigurnih kuća, kao i predstavnici nevladinog sektora koji se bave problematikom nasilja nad ženama, kao i zaštitom istih.

Na okruglom stolu su prezentirani dosadašnji projektni rezultati, predstavljeni statistički rezultati sprovedenog istraživanja u okviru realizovanih radionica i psiho-socijalnih sesija, blog i poddomena. Pri zatvaranju diskusije na okruglom stolu su usvojeni i zaključci za buduće djelovanje.

Sa učesnicama okruglog stola podijeljene su skraćene verzije životnih priča učesnica, koje su ujedno podijeljene i na blogu, što je izazvalo i emotivne reakcije učesnika okruglog stola. Dijeljenjem ličnih iskustava kroz narativno čitanje tri priče, od strane nekoliko učesnika okruglog stola, namjera je bila podstaći prisutne da bar nakratko “osjete” probleme sa kojima se susreću žrtve nasilje, bespomoćnost i beznađe.

Učesnice kao predstavnice nadležnih institucija, nevladinih organizacija, kao i same žrtve su pozvane da podrže inicijativu za izmjene i dopune zakona o zaštiti od nasilja u porodici, s ciljem uspostavljanja efikasnijih zaštitnih mehanizama. Takođe, u okviru diskusije učesnice, uočena je i potreba edukacije zaposlenika policijskih uprava, s ciljem unaprijeđenja postupanja sa žrtvom nasilja. Što predstavlja i jedan od zaključaka u kojem treba ubuduće djelovati, kako bi se spriječila retraumatizacija žrtve, a najprije senzibilizirao pristup žrtvi nasilja.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail