AKTIVNOSTI

Nacionalni dijalog o rezilijentnosti

Članovi organizacije  GA (Global Analitika) su prisustvovali dvodnevnom nacionalnom dijalogu o rezilijentnosti na području Zapadnog Balkana u organizaciji Global Initiative against transnational organized crime koji je održan od 15. do 16. novembra 2021. godine, u hotelu Evropa, u Sarajevu.

Ovaj nacionalni dijalog su ispred Globalne inicijative vodili gdin. Walter Kemp, Direktor Opservatorije za jugoistočnu Evropu, zatim gđica. Kristina Amerhauser, menadžer programa te gđica. Anesa Agović, terenski koordinator za Bosnu i Hercegovinu.

Događaj je okupio ključne predstavnike civilnog društva radi promocije kolektivne aktivnosti, prekogranične saradnje i pružanja mogućnosti za razmjenu iskustava i informacija, te uzajamnu podršku i pomoć. Nacionalni dijalog o rezilijentnosti/otpornosti pružio je učesnicima prostor za raspravu o trenutnim pitanjima i negativnim trendovima u društvenoj zajednici, te izgradnji kapaciteta kao i konkretizaciji međusobne saradnje Organizacija civilnog društva (OCD) i vladinog sektora.

Naime, predstavnici civilnog društva su učestvovali u sve četiri sesije. Tokom prvoga dana, diskutovalo se o cilju dijaloga o rezilijentnosti u kontekstu organizovanog kriminala, zatim uticaju organiziranog kriminala i korupcije na društvo u Bosni i Hercegovini, o tome šta civilno društvo može učiniti da efikasnije spriječi i suzbije ove prijetnje, te koji su trenutni napori civilnog društva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na drugoj sesiji se diskutovalo o krijumčarenju osoba u pokretu kroz zemlje Zapadnog Balkana sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. Obzirom da je Bosna i Hercegovina pogodno tlo za organizirani kriminal, zbog nestabilne politicke situacije. Također, se diskutovalo o tome koliko je to veliki problem za našu državu i kakav negativni utjecaj ostavljaja nestabilna politička situacija u kontekstu migrantske krize, te koji su glavni zaključci Globalnog indeksa organiziranog kriminala za zapadnobalkanske države.

Drugoga dana, tokom treće sesije, tema je bila izgradnja mostova između organizacija civilnog društva i vladinih institucija. Diskusiju su vodili predstavnici organizacija civilnog društva, ali i predstavnici relevantnih vladinih institucija. Diskutovalo se o tome zašto je saradnja između ova dva sektora važna i neophodna, ali i zašto prestavlja jedan od temeljnih stubova demokratskog društva. Diskusiji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, gospodin Admir Katica gdje je održao prezentaciju i odgovorio na pitanja prisutnih. Pored ministra, prisustvovali su i predstavnici nadležnih državnih institucija, kao i Aneta Arnaudovska, viša savjetnica za borbu protiv korupcije ispred Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI) .

Na zaključnoj, četvrtoj sesiji, imali smo priliku razgovarati o budućoj saradnji između GI-TOC i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovine. Razmatrali smo pitanja koja se tiču primarne potrebe civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Dijalog je bio veoma produktivan, gdje su predstavnici Global Analitike dali aktivan doprinos, te sa predstavnicima civilnog društva i vlasti iznijeli mnoge bitne činjenice i zaključke o organizovanom kriminalu, korupciji, migracijama i međusobnoj saradnji i eventualnom unapređenju iste. Uz civilno društvo i njegovo djelovanje u našoj zajednici, kao i uz adekvatnu podršku i saradnju sa državnim institucijama i relevantnim predstavnicima vlasti bi se postiglo mnogo pozitivnih promjena i ostvarilo mnogo pozitivnih rezultata u svim društvenim sferama.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail