SIGURNOST

Nacionalni centralni biroi INTERPOL-a bitna komponenta u jačanju globalne sigurnosti

Osiguravanje vitalnih globalnih policijskih podataka, koji su u rukama glavnih službenika, je jedno od ključnih pitanja koje se našlo na dnevnom redu na ovosedmičnoj INTERPOL-ovoj konferenciji za šefove Nacionalnih centralnih biroa (NCB).

Uzimajući u obzir da nacionalna policija može pristupiti podacima Interpolove globalne baze podataka, NCB ima bitnu ulogu kao dio međunarodne platforme za provođenje zakona za saradnju i operativnu podršku.

Potreba za povećanim dijeljenja biometrijskih podataka, uključujući i otiske prstiju, DNK i prepoznavanje lica, kao i poboljšano praćenje korištenja INTERPOL-ovog vatrenog oružja i sposobnost dijeljenja balističkih podataka, su također bile neke od tema o kojima se razgovaralo tokom trodnevne konferencije, koja je okupila oko 270 policijskih službenika iz 149 zemalja.

“Nacionalni centralni biroi su osnovna snaga Interpola, djeluju kao most između organizacije i nacionalnih policijskih snaga i kao glavni kanal za isporuku naše osnovne djelatnosti”, rekao je INTERPOL-ov predsjednik Meng Hongwei.

“Kao jedinstvena međunarodna organizacija pri saradnji policije, INTERPOL ne bi trebao da bude samo organizacija koja se bori protiv transnacionalnih zločina nego i neko ko se bori za vladavinu prava i za zajednički interes čovječanstva”, dodao je predsjednik Meng. “Kao organizacija ćemo i dalje razvijati i jačati svoje osnovne djelatnosti, u tom smislu jačati razvoj NCB-a, koji je vodeći princip u ovom procesu.”

Do sada su viđeni značajni rezultati širom svijeta, gdje je provođenje nacionalnih zakona direktno povezano sa globalnim bazama podataka INTERPOL-a. Samo 48 sati nakon što je austrijska policija povezala svoju nacionalnu mrežu sa globalnim informacionim sistemom INTERPOL-a, rutinske kontrole pasoša su dovele do identifikacije i hapšenja međunarodnog bjegunca za kojim je izdata potjernica od strane Hrvatske.

“U vremenu u kojem je teroristička mobilnost  postala ozbiljan izazov za policiju, pružanje globalnih podataka lokalnim službenicima je od najveće važnosti”, rekao je generalni sekretar Jürgen Stock.

“Saradnjom i razmjenom informacija sa širom policijskom zajednicom posredstvom Interpola, moramo priznati da ne samo da štitimo naše zemlje, nego i naše komšije. I u današnjem ultra-povezanom svijetu, velika je mogućnost da se ovaj naš komšija nalazi hiljadama kilometara daleko, a da mi toga nismo svjesni”, dodao je Stock.

Generalni sekretar Stock je rekao da je proširen pristup globalnim bazama podataka INTERPOL-a, te da to znači da zemlje mogu sprovesti sistematski skrining ljudi na graničnim prelazima, ali i dovesti do boljih rezultata istraživanja.

Gospodin Stock je ukazao na osudu koja se desila ranije ove godine, od vođa jedne japanske mreže  koja je seksualno zloupotrebljavala djecu, kojoj su pridonijele informacije koje su razmijenili preko Interpolove Međunarode (ICSE) baze podataka za seksualno iskorištavanje. ICSE baza podataka je do sada pomogla istražiteljima širom svijeta u identificiranju i spašavanja više od 10.000 žrtava seksualnog zlostavljanja.

INTERPOL-ova operacija Adwenpa II, usmjerena na jačanje granične kontrole preko zapadne Afrike, rezultirala je hapšenjem trgovaca ljudima, krijumčarima migranata i oduzimanjem droge, ukradenih vozila, novca i krivotvorene robe. Sedmero djece u dobi između 11 i 16 godina također su uzeti u zaštitni pritvor zajedno sa dvojicom muškarca zbog sumnje o počinjenoj trgovini ljudima.

U posljednjih nekoliko godina, terorističke mreže su evoluirale, udaljavaju se od ograničenja državnih granica, te mnoge najopasnije grupe i pojedinci sada djeluju i van granica svoje države. Iskoristivši poroznost granica i međunarodno povezanih sistema – finansija, komunikacija, i terorističke grupe u tranzitu, moguće je doći do svakog dijela svijeta. Dok su neki i dalje fokusirani na lokalnu ili nacionalnu političku dinamiku, drugi žele da utiču na globalnu promjenu, odnosno da naruše sigurnost na globalnom nivou.

U proteklih deset godina, međunarodna zajednica je razvila instrumente i pokrenula nove inicijative za rješavanje opasnosti od terorističkih napada. Unatoč povećanoj pažnji, očigledno propusta ima, što uključuje različite poglede na legitimitet i autoritet tijela za borbu protiv terorizma i neadekvatnog poštovanja i korištenja postojećih alata, struktura i saradnje. Ali, korištenjem resursa i mogućnosti koje pružaju INTERPOL-ovi nacionalni centralni biroi u velikoj mjeri doprinose saradnji na međunarodnom nivou, razmjeni bitnih informacija, te stvaraju pretpostavke za sigurnije okruženje na globalnom nivou.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail